Partneři:

Čáp bílý (Ciconia ciconia)

Poznávací znaky

Tento velký bílý brodivý pták, je nápadný na první pohled svým dlouhým červeným zobákem a dlouhými červenými nohami. Pažní letky jsou černé, stejně jako letky ruční. Samice i samci jsou zbarveni stejně. Mladí ptáci mají na rozdíl od rodičů nahnědlý zobák.

Rozšíření

Hnízdí zejména v Evropě, ale jeho areál zasahuje až do Střední Asie. Na zimu se stěhuje do svých zimovišť která se nacházejí v Indii, Arábii a hlavně Africe, kde na nejjižnějším výběžku v Kapsku sídlí stálá populace.

Hnízdění

Dříve tito ptáci hnízdili především na vysokých stromech, kde nezřídka tvořili volné hnízdní kolonie. Dnes však hnízdí především na lidmi vybudovaných stavbách, jako jsou vysoké budovy a především pak vysoké komíny. Pár si vybuduje hnízdo, které pak používá po mnoho let, a každý rok ho pouze opravuje a rozšiřuje (některá hnízda mohou být stará až desítky let, a za tu dobu nabyla obrovských rozměrů a hmotnosti). Do hnízda složeného z větví a klestí pak samice snese 3 až 5 bílých vajec, na kterých pak sedí asi 31-34 dní.

 

Potrava

Hlavní část potravy tvoří drobní obratlovci, jako jsou například myši, hraboši, ještěrky a žáby. Občas ale nepohrdne ani větší kořistí – například mládě zajíce, nebo ptačí mláďata. Při lovu čáp pomalu a rozvážně kráčí, a jakmile spatří nějakou vhodnou kořist tak ji zabije svým dlouhým zobákem a okamžitě spolkne.

Tohoto nezaměnitelného ptáka jistě pozná každý na první pohled, ať již na zemi nebo při letu. Létá charakteristickým způsobem kdy má dopředu natažený krk a jeho dlouhé nohy natažené dozadu přečnívají jeho tělo. Jeho početní stavy u nás nejsou příliš velké, a proto se mu lidé snaží v poslední době všemožně pomáhat. Je to například tím že mu na komíny nebo vysoké sloupy připravují speciální podložky pro stavbu hnízda, a zároveň chrání hnízda postavená v minulých letech. Ornitologové v posledních několika letech používají moderní satelitní sledovací techniku, aby odhalili cesty, kudy naši čápi táhnou na jih do Afriky, což by mohlo ještě více pomoci při ochraně tohoto překrásného ptáka. 

text – Martin Řondík
fotografie – Martin Řondík
Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999

vloženo: 21. 01. 2012 19:53

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web