Partneři:

Dlask tlustozobý (Coccothareustes coccothareustes)

Poznávací znaky

Velký, zavalitý pták s krátkým ocasem a velkým modrošedým zobákem. Při letu je nápadný bílý pruh na jeho křídlech a na konci ocasu. Samice má celkově bledší zbarvení.

Rozšíření

Vyskytuje se v Evropě, dále pak v pruhu od Pyrenejského poloostrova až po Japonsko. Částečně je rozšířen i v severní Africe.

Hnízdění

Hnízdí ve světlých listnatých a smíšených lesích, parcích, starých zahradách, ovocných sadech a remízkách. Hnízdo si staví na vysokých stromech, je to poměrně velká stavba, v podkladu dlouhými a dosti silnými větvičkami, které často trčí i do stran. Samička snáší koncem dubna nebo začátkem května do tohoto hnízda čtyři až šest modravých vajíček s tmavými skvrnami, které pak 14 dní zahřívá.

Potrava

Hlavní složku jeho potravy tvoří semena a bobule rostlin, dále jsou to pupeny stromů a pecky z ovoce. Nepohrdne ovšem ani hmyzem všeho druhu. V zimě je častým návštěvníkem na krmítkách.

Na tomto zavalitém ptáčkovi je nejpozoruhodnější jeho velký a silný zobák, podle kterého dostal i své české jméno. Díky tomuto mocnému nástroji mu nedělá nejmenší potíže louskat například třešňové pecky, které ostatní ptáci nedokážou rozlousknout. V zimě často zavítá na krmítko, kde rád hoduje. To že má ve svém zobáku velkou sílu vědí i sýkorky a další drobní návštěvníci krmítek, a proto se raději drží mimo jeho dosah.

                                                                                         text – Martin Řondík
fotografie – Martin Řondík
Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999

vloženo: 21. 01. 2012 20:23

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web