Partneři:

Drozd zpěvný (Turdus philomelos)

Poznávací znaky

Svoji délkou asi 23 centimetrů je o trochu menší než kos černý, jeho hmotnost se pohybuje kolem 70 gramů. Poznáme ho velice snadno podle charakteristických skvrn které pokrývají spodní bělavou část jeho těla, svrchní stranu má tmavě hnědou.  V letu je spodina křídel žlutavá.

Rozšíření

Je rozšířen hlavně v Evropě, výběžkem do Asie až po Bajkal. Zčásti se jedná o stálého ptáka, většina jich však na zimu táhne do západní Evropy a  Středomoří.

Hnízdění

Hnízdí většinou dvakrát do roka – poprvé v dubnu a poté ještě v červnu. Hnízdo si staví na stromech keřích. Pomocí stébel a mechu, které slepuje slinami si postaví tenkostěnné, ale velmi pevné hnízdo bez jakékoliv další výstelky. Samice snáší do hnízda pět až šest hnědě modrých nebo zelenomodrých kropenatých vajíček. Mláďata se klubou za 15 dní.

Potrava

Živí se především hlemýždi a plži, které rozbíjí na kameni. Mezi jeho další potravu patří různý hmyz, kroužkovci a bobule. Pro rozbíjení ulit plžů používá kámen, pařezy nebo větve jako kovadlinu.

Tento pěkně zbarvený a krásně zpívající pták byl ještě nedávno hlavně lesním ptákem, v posledních desetiletích se však začal přizpůsobovat lidem a dnes ho najdeme hlavně na zahradách, kde je velmi užitečný, jelikož uloví velké množství hmyzu a plžů, kteří by jinak způsobovali škody na zahrádce. Jeho výskyt poznáme i podle velkého množství rozbitých ulit šneků, které nalezneme v okolí jeho oblíbené “kovadliny“.

                                                                                                                     text – Martin Řondík fotografie – Martin Řondík
literatura -Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002                                                                      Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999,  Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987

vloženo: 21. 01. 2012 20:30

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web