Partneři:

Dudek chocholatý (Upupa epops)

Poznávací znaky

Tento asi 28 centimetrů velký pták, je na první pohled snadno identifikovatelný díky své mohutné a barevné chocholce s černými konci. Dále je pro něho velmi charakteristický velice dlouhý a dolů zahnutý zobák. Barva jeho těla je světle oranžovohnědá, ocas a křídla mají velice výrazné černobílé příčné pruhy. Samec je zbarven stejně jako samice. Jeho let je zvláštní - díky trhavému mávání křídly působí při letu jako motýl. Při dosednutí na zem a při vyrušení vztyčuje chocholku.

 

 

Rozšíření

Tento dudek žije v mírné části Eurasie, ve velké části Afriky a na Madagaskaru. Areál výskytu zasahuje i do jižní Asie.

Hnízdění

Při hnízdění dává přednost otevřené krajině s pastvinami a úhory, prostoupené lesíky nebo skupinami starých stromů s dutinami vhodnými k hnízdění. Může zahnízdit i na hromadách kamení, na zemi pod kořeny stromů, nebo i v dírách na lidských stavbách. Na 5 až 7 vejcích sedí jen samice a samec jí v hnízdní dutině krmí. Mláďata mají zvláštní a velmi účinný obranný mechanismus proti predátorům – jejich kostrční žláza produkuje velmi páchnoucí výměšek, kterým postříkají každého narušitele jejich hnízdní budky.

 

Potrava

Jeho hlavní složkou potravy tvoří hlavně hmyz, kroužkovci, plži, malé ještěrky a žáby. Při hledání potravy používá svůj velký a zahnutý zobák, kterým rozhrabává zem.  Často se také zdržuje okolo stád dobytka, v jehož trusu hledá potravu. Tohoto zvláštního ptáka pozná na obrázku nebo fotografii snad každé malé dítě. Spatřit ho na vlastní oči ve volné přírodě, chce ale obrovský kus štěstí.  Je totiž velmi plachý, a hlavně je u nás v Čechách velice vzácný (častěji ho lze najít na jižním Slovensku). Jeho úbytek v naší krajině je způsoben především nedostatkem vhodných hnízdních dutin ve starých stromech, a také velkým úbytkem pastvin. Přesto doufejme, že tohoto krásného ptáka s korunou (chocholkou) na hlavě budeme i nadále u nás vídat. Bylo by totiž velká škoda, pokud by z naší přírody úplně vymizel, a jediná památka na něho by nám zůstala v přísloví, že někdo „Spí jako dudek“.

text – Martin Řondík
foto – Emil Škoda
literatura -Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Encyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999 Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987

vloženo: 21. 01. 2012 20:37

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web