Partneři:

Kos černý (Turdus merula)


Poznávací znaky

Tento drozdovitý pěvec je velice známý a hojně rozšířený. Velikost jeho těla je 23 – 29 cm. Rozlišení pohlaví je u tohoto druhu velice snadné - samci jsou uhlově černí, a oranžovožlutým zobákem a kroužkem kolem oka, samice a mladí ptáci jsou zbarveni tmavě hnědě s nevýraznou pruhovanou kresbou na hrudi.

Rozšíření

Žije po celé Evropě, v úzkém pruhu přes Malou a Střední Asii až k Japonskému moři a severní Africe. Byl také introdukován (uměle vysazen) v Austrálii.

Hnízdění

Staví si hnízdo na keřích a stromech, ale městš kosi si hnízdo postaví skoro všude - ve výklencích a římsách budov atd.. Hnízdo si obvykle vyztužuje blátem a vystýlá stébly trav. Od března do srpna snáší samice 5 až 6 světle zelených, kropenatých vajec. Na kterých pak sedí 14 dnů samice sama, po vylíhnutí mláďat je ještě oba rodiče krmí asi 14 dní, a potom je ještě 3 týdny doprovázejí. Pár kosů zahnízdí až čtyřikrát za sezónu.

Potrava

V období hnízdění jsou to hlavně žížaly a další drobní živočichové žijící na zemi, na podzim a v zimě bobule, semena a ovoce. V zimě je kos velmi častým návštěvníkem krmítek, kde velmi uvítá například rozkrojené jablko. Dnes je tento pták rozšířen ve městech, a oživuje svým zpěvem i centra velkoměst. Přitom původně se jednalo o lesního ptáka, a proces poměštování (synatropizace) začal teprve v polovině minulého století. Tehdy se část lesní populace kosa přesunula do měst kvůli dostupnější potravě a lepšímu klimatu v zimě, následkem toho je tento pták u nás celoročně. Část kosí populace však zůstala věrná lesu dodnes, tito lesní kosi jsou na rozdíl od městských mnohem  plašší a ostražitější. V zimě tito lesní kosi odlétají do teplých krajin. 

text – Martin Řondík
foto – Martin Řondík
Zdroje – Svět zvířat - Michael Lohmann 2007 - Rebo Production Cz , Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999

vloženo: 21. 01. 2012 21:32

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web