Partneři:

Labuť velká (Cygnus olor)


Poznávací znaky

Tento velký vodní pták měří okolo 150 centimetrů a váze až 15 kilogramů, patří mezi největší létající ptáky na světě. Létá s napřaženým krkem, kdy ještě více vynikne její velké rozpětí křídel. Tělo je pokryto sněhobílým peřím, zobák je nápadně oranžově červený s černým hrbolkem u kořene. Samice má u zobáku menší hrbol než samec, samcům se hrbol výrazně zvětšuje v době hnízdění. Mladí ptáci jsou zbarveni nenápadnou šedivou barvou, a hlava jim zbělí až v druhém roce.

Rozšíření

Dříve obývala severnější části Evropy a Asie. Byla však odpradávna člověkem vysazovaná v člověkem budovaných rybnících. Díky tomu se rozšířila i v Severní Americe, jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. V posledních desetiletích se díky přísné ochraně a zimnímu přikrmování rozšířila i do střední Evropy.

Hnízdění

Hnízdí na břich vodních ploch, nebo v rákosinách. Do hnízda samice snáší 5 až 7 vajec. Samec hnízdní teritorium velice urputně braní před všemi vetřelci, včetně člověka.  Mladí ptáci jsou schopni letu ve 4 až 5 měsících.

Potrava

Hlavní složku její potravy tvoří především vodní rostliny. Samozřejmě nepohrdne ani drobnými živočichy a hmyzem.

Labuť velká budí zaslouženou pozornost všude, kde se objeví. Patří ke skutečným obrům ptačí říše. Je tak veliká a těžká, že dokáže přistát pouze na vodní hladině, kdy používá své natažené nohy s plovacími blánami jako jakési „brzdící štíty“.  Její krása lidi vždy přitahovala, a proto byla labuť vždy symbolem elegance a věrnosti. Labutí páry jsou si totiž velice věrné a překrásný pohled je na ně především pří zásnubách, kdy oba partneři provádí  své dokonale synchronizované tance při kterých si kladou hlavy a své dlouhé krky přes sebe. Labuť je navíc velice krotká. Téměř vždy se zdržuje u břehu v blízkosti lidí  od kterých se velice ráda nechá přikrmovat. Bohužel v tuhých zimách velice často přimrzávají k zamrzlé vodní hladině a jsou tak zcela odkázány na pomoc ochránců přírody, kteří labutě z ledu musí doslova „vysekávat“.

text – Martin Řondík
foto – Martin Řondík
literatura -Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Encyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999 Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987

vloženo: 21. 01. 2012 21:40

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web