Partneři:

Puštík bělavý (Strix uralensis)


Poznávací znaky

Tato sova měří kolem 60 centimetrů,, průměrná váha samce je asi 700 gramů. Jeho peří je světle šedé, výrazně hnědočerně podélně proužkované. Samci se od samic vzhledově neliší. Je velmi podobný Puštíkovi obecnému (Strix aluco), ale má podstatně delší ocas a je o poznání světlejší.

Rozšíření

Obývá hlavně severní polovinu Eurasie, místy však zasahuje i do střední Evropy a na jihovýchod Asie. Vyskytuje se také na území Číny. Vyskytuje se i na území České republiky, hlavně v oblasti Šumavy a malá populace obývá Beskydy.

Hnízdění

Hnízdí v rozlehlých jehličnatých nebo smíšených lesích euroasijské tajgy. Blízkost lidských obydlí nevyhledává. K hnízdění nejčastěji využívá stará hnízda jiných dravců. Do hnízda samice snáší 3 až 5 vajec na kterých sedí 28 dní. Mladí ptáci jsou schopní letu do 42 dní.

Potrava

Živí se jako většina sov hlavně drobnými savci a malými ptáky. Loví v noci kdy neslyšně číhá ve větvích stromu a jakmile svým výborným sluchem a zrakem lokalizuje kořist, okamžitě se na ni vrhne a uchvátí ji do svých  silných drápů. Na rozdíl od jiných dravých ptáků, si sovy neodnášejí svou kořist ve spárech (drápech) ale v zobáku.

Tato sova je známá pro jednu svou specifickou vlastnost –neuvěřitelně urputně a statečně brání své hnízdo proti zvířecím i lidským narušitelům. Ve Švédsku proto dostala pojmenování „slagugla“ – což znamená v překladu „útočná sova“. Dokáže utočit tak tvrdě, že pokud se například provádí kroužkování mláďat v přírodě, musí být člověk který se k hnízdu přibližuje chráněn doslova od hlavy až k patě. V České republice se při vyslovení slova puštík, většinou myslí Puštík obecný, který je u nás velmi rozšířen. I tento druh však naší republiku v minulosti obýval, než byl člověkem skoro vyhuben. V současné době se však situace opět obrací, a díky zoologickým zahradám (s velkým úspěchem tuto sovu chovají v ZOO Ostrava, odkud pochází i přiložené fotografie) se tato sova opět znova u nás vypouští do volné přírody. Doufejme proto že toto úsilí bude mít úspěch.

Fotografie byly pořízeny  na jaře 2009 v ZOO Ostrava, a je na nich zachycen i letošní úspěšný odchov mláďat.

text – Martin Řondík
foto – Martin Řondík
literatura -Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Encyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999 Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987 google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);

vloženo: 21. 01. 2012 21:46

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web