Partneři:

Zvonek zelený (Carduelis chloris)


Poznávací znaky

Tento malý pták je převážně žlutozelené barvy, se žlutými zrcátky na křídlech a žlutým lemem po stranách kořene ocasu. Samička je zbarvena nenápadněji – šedozeleně. Mladí ptáci jsou tmavší a podélně proužkovaní.

Rozšíření

Je rozšířen po celé Evropě, dále jeho rozšíření zasahuje na Sinajský poloostrov severozápadní Afriku. Izolovaná populace žije také v Turkmenistánu. Byl uměle vysazen na Azory, do Austrálie, na Nový Zéland a lokálně i do Jižní Ameriky.

Hnízdění

Původně tento pták hnízdil na okrajích lesů a lesních křovinách. V současné době hnízdí všude, kde jsou k tomu vhodné podmínky – městské parky, zahrady, aleje a hřbitovy. Hnízdí vždy na stromech, kde si samička splétá hnízdo ze stébel trávy, kořínků a proutků. Výstelka hnízda je tvořena především mechem a peřím. Do hnízda snese samička 4 až 6 vajíček, na kterých pak sedí 13 dnů.

 

Potrava

Živí se především rostlinnou stravou. Mezi její hlavní složky patří především semena rostlin, pupeny, bobule a výhonky.

Tento malý ptáček dostal své české jméno „zvonek“ podle svého charakteristického „zvonivého“ zpěvu. Je v naší přírodě velice užitečný, jelikož se živí především semeny plevelných rostlin. V zimě je velice častým návštěvníkem krmítek, s jejichž pomocí přežívá zimní období nedostatku přirozené potravy.

text – Martin Řondík
foto – Anna Ševčíková
Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999   

vloženo: 21. 01. 2012 23:40

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web