Partneři:

Výr velký (Bubo bubo)

 

Poznávací znaky

Tento statný pták (je největší evropskou sovou) měří asi 66 až 70 centimetrů a rozpětí jeho křídel je až 160 centimetrů.  Tělo je mohutné a zavalité, hlava s dlouhým, po stranách odstávajícím peřím (takzvaná „ouška“). Dalším nápadným znakem jsou velké a oranžově zbarvené oči mohutný zobák. Nohy jsou opeřené a mohutné, s dlouhými drápy.  Barva opeření těla je žlutohnědá – vrchní strana těla je hnědočerně skvrnitá, zatímco spodní je skvrnitá a proužkovaná.  Samec je zbarven stejně jako samice, ale je poněkud větší.

Rozšíření

Je rozšířen téměř v celé Eurasii (mimo oblasti tundry) a v severní Africe. Optimálním životním prostředím jsou pro něj lesy, žije však i v lesostepi, stepi i ve skalnaté a písčité poušti.

Hnízdění

Nejraději hnízdí ve skalách na skalních výstupcích, ale někdy zahnízdí i na zemi. Občas také používá opuštěná hnízda jiných dravých ptáků.  Často hnízdí i v blízkosti lidí, například v lomech. Do hnízda snáší samice dva až pět vajec, na kterých sedí celou dobu sama.

Potrava

Hlavní složkou jeho potravy jsou savci od velikosti myši do velikosti zajíce. Často jsou to potkani, ježci a veverky. Z ptáků to jsou například vrány, divoké kachny a další ptáci až do velikosti tetřeva. Loví nejčastěji v noci a za soumraku, nízkým letem nebo z posedu. Potřebuje rozsáhlý lovecký revír. Mršinami se neživí.

Výr patří mezi naše nejznámější sovy. Ve volné přírodě je vzácný a je proto přísně chráněn. Je aktivní především v noci kdy se ozývá svým charakteristickým „húú“. Během dne je většinou schován někde v úkrytu a tudíž je ho skoro nemožné zahlédnout. V minulosti byl tento výr používán i docela zvláštnímu způsobu lovu. Jednalo se o lov na takzvanou „výrovku“. V podstatě se využívalo toho, že ostatní ptáci během dne na sovy útočí. Lovec proto připoutal živého výra na určité místo („výrovku“) a pak už jen v úkrytu čekal, až se mu před mušku zbraně začnou slétat z okolí ptáci, aby dali výrovi „co proto“. Tento způsob lovu je už naštěstí u nás zakázán. Nejčastěji můžeme výra zahlédnout v některé zoologické zahradě, nebo v záchranné stanici pro volně žijící živočichy, kde se často ocitnou díky zranění, která si způsobili například o dráty vysokého napětí. V naší přírodě patří Výr velký mezi největší dravce a je proto velmi důležité zajistit jeho ochranu všemi možnými prostředky.

text – Martin Řondík
foto – Martin Řondík
Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999

vloženo: 21. 01. 2012 23:49

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web