Partneři:

Poštolka obecná (Falco tinnunculus)

Poznávací znaky:

U tohoto zástupce sokolovitých dravců je možné rozlišit pohlaví na první pohled. Samec má temeno hlavy a líce modrošedé, hřbet je hnědočervený s černými kapkovitými skvrnami, ocas má popelavě šedou barvu. Samice má hlavu a hřbet červenohnědé s koncovou páskou. Velikost těla je asi 34 centimetrů a hmotnost se pohybuje mezi 150 až 280 gramy.

Poštolka obecná, foto - Martin Řondík

Rozšíření:

Obývá značnou část Eurásie a Afriky, směrem na jih její je rozšířená až do jižní Indie a Číny. V Africe obývá severní pobřeží a subsaharskou část kontinentu. V České republice se poštolka vyskytuje téměř po celém území – od nížin až po hory. V celém svém areálu patří mezi nejběžnější dravce.

Hnízdění:

Při hnízdění využívá především stará a nepoužívaná hnízda, a to především hnízda jiných dravců a krkavcovitých ptáků. Mezi další oblíbená místa v přírodě dutiny stromů. Ve městech poštolka využívá pro hnízdění například věže kostelů, dutiny a balkóny na výškových budovách. Hnízdění probíhá od konce dubna do poloviny června. Díky tomu že samice snáší vejce s několikadenními přestávkami, jsou mezi vylíhlými mláďaty zřetelné rozdíly ve velikosti.

Poštolka obecná, foto - Martin Řondík

Potrava:

Jak už napovídá slovenský název tohoto dravce „Sokol myšiar“, jsou hlavní složkou potravy poštolky hlodavci. Nejčastěji se jedná o hraboše, které velmi obratně loví díky své účinné lovecké taktice – v určité výšce nad zemí poštolka pomocí třepotavého letu „visí“ ve vzduchu a svým výborným zrakem pozoruje dění pod sebou. Po spatření kořisti okamžitě přejde do střemhlavého letu a útoku na kořist. Poštolka nepohrdne ani hmyzem (nejčastěji většími brouky nebo žížalami). V městech se potravou poštolek stávají i mláďata pěvců nebo například hrdličky.

Poštolka obecná, foto - Martin Řondík

Poštolka obecná je našim nejrozšířenějším dravým ptákem. Díky tomu že se živí hlavně hraboši, je velmi užitečná pro zemědělce. Jeden pták spotřebuje denně asi 10 hrabošů, přičemž asi jen každý desátý útok na kořist je pro poštolku úspěšný. Poštolka je zároveň ptákem, který se velmi dobře přizpůsobil životu v blízkosti lidí – především ve městech. Snadno ji tedy lze spatřit i v místech, kde by člověk dravého ptáka neočekával. Velmi často také můžeme vidět televizní reportáže o tom, že poštolka úspěšně zahnízdila a vyvedla mladé například v květinovém truhlíku za oknem bytu v panelovém domě. V české republice hnízdí v současnosti přibližně deset tisíc párů poštolek. Česká ornitologická společnost vyhlásila poštolku obecnou ptákem roku 2002.

text - Martin Řondík
foto – Martin Řondík
Zdroje  -  Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe - Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný - REBO Production 1999 ;Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987

vloženo: 03. 03. 2012 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web