Partneři:

Krkavec velký (Corvus corax)

Poznávací znaky:

Tento pták z čeledi krkavcovitých je naším největším pěvcem.  Je velký asi 64 centimetrů, rozpětí jeho křídel činí okolo 120 centimetrů. Zbarvení jeho těla je sytě černé, s kovově namodralým leskem. Samec i samice jsou zbarveni stejně. Charakteristickým znakem krkavce je jeho velký a mohutný zobák. Vzhledem se podobá vráně, ale je mnohem větší.

foto - Lukáš Procházka

Rozšíření:

Je rozšířen po celém území Evropy, taktéž ho nalezneme v Asii a obývá i většinu Severní Ameriky. Vyskytuje se i v antarktické tundře.

Hnízdění:

Pár krkavců žije v trvalém svazku po celý život, a své hnízdo obvykle používá pár mnoho let a postupně ho přistavuje a zvětšuje.  Hnízdo staví samice z materiálu, který jí nosí samec, především se jedná o větve, mech a chlupy.  Samice snáší 4 až 6 vajec, na kterých pak sama sedí po většinu času. Mláďata se líhnou po 20 až 23 dnech. Potravu nosí rodiče mláďatům ve zvláštním hrdelním vaku.

foto - Miroslav Lifart

Potrava:

Ačkoli se jedná o všežravého ptáka, dává krkavec přednost hlavně masité potravě. Mezi jeho hlavní zdroje potravy patří mršiny zvířat, malí živočichové, hmyz a odpadky. Při lovu potravy používá svůj mohutný zobák, kterým zabije i zvířata velikosti zajíce. Pokud zaútočí ve skupině, jsou schopni ulovit i srnce. Často se zdržuje v blízkosti lidských sídel a díky své inteligenci velmi snadno využívá lidmi nabízenou potravu.

Krkavce si mnoho lidí plete s vránou nebo havranem, ale ten kdy měl možnost spatřit tohoto mohutného ptáka „naživo“ si jistě všiml ohromného rozdílu ve velikosti. Krkavec nemá mezi lidmi nijak zvlášť dobrou reputaci, dokonce bývá často zobrazován jako symbol zla a líčen v hororových situacích. Díky tomu že je to především mrchožrout, tak býval v minulých dobách velmi často spojován s lidskou smrtí. Zdržoval se například v blízkostech takzvaných „šibeničních vrchů“ kde „hodoval“ na popravených nešťastnících. Taktéž bitevní pole pokrytá padlými vojáky, byla v minulosti příležitostí pro velká hejna krkavců jak přijít snadno ke kořisti. Zároveň ale při všech těchto činnostech působil ve velice důležité roli „zdravotní policie“ a tak chránil lidi před vznikem nakažlivých nemocí a vzniku epidemií. Dalo by se tedy říci, že jeho role v přírodě je naprosto stejná jako role supů v jižních zemích.

foto - Miroslav Lifart

Jako všichni krkavcovití (například kavky) je i krkavec nadán velkou inteligencí, dokáže se mnohému naučit a dokonce naprosto věrně imituje lidský hlas. Pro svou snadnou cvičitelnost ho často využívají filmaři při natáčení. Jistě každý zná pohádkového Rumburaka, kde hráli velmi důležité role právě cvičení krkavci (ačkoliv byli nazýváni havrany).

Dnes je tento pták v přírodě vzácný a vidět ho ve volné přírodě je velký zážitek. 

text - Martin Řondík
foto – Lukáš Procházka a Miroslav Lifart
Zdroje  -  Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe - Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný - REBO Production 1999 ;Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987
 

vloženo: 29. 07. 2012 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web