Partneři:

Červenka obecná (Erithacus rubecula)

Červenka obecná. Foto - Martin Řondík

Poznávací znaky:

Tento pestře zbarvený ptáček z čeledi drozdovitých je velký asi jako vrabec. Velmi výrazná je rezavě červeně zbarvená přední polovina těla – čelo, hrdlo a hruď. Vrchní strana těla je olivově hnědá. Samec má stejné zbarvení jako samice, mladí ptáci jsou hnědě skrvnití.

Červenka obecná. Foto - Martin Řondík

Rozšíření:

Je rozšířená ve většině Evropy, za Kavkazem, Íránu, západní Sibiři a v severozápadní Africe. Částečně se jedná o tažného ptáka, některé populace zimují v jižní Evropě a severní Africe.

Hnízdění:

Hnízdo bývá nejčastěji umístěno nízko nad zemí v hustém porostu, nebo v hromadě větví. Hnízdění probíhá dvakrát do roka, samička snáší čtyři až šest vajíček, na kterých pak sedí 13 až 14 dní. S výchovou mláďat vypomáhá i samec.

Červenka obecná. Foto - Martin Řondík

Potrava:

Hlavní složku potravy tvoří drobní bezobratlí živočichové, jako například drobný hmyz, pavouci, červi a slimáci. Na podzim se živí i drobnými plody a bobulemi. Většinu potravy si hledá na zemi.

Červenka obecná. Foto - Martin Řondík

Tento neobyčejně krásně zbarvený ptáček je doslova klenotem v naší přírodě. Červenku můžeme nejčastěji pozorovat, jak si na zemi shání potravu, a při tom se neustále velmi zvláštně pohybuje – podřepuje, uklání se, zdvíhá ocas a svěšuje křídla. Při shánění potravy červenky využívají i jiných živočichů, jako jsou například divoká prasata, která neustále rozrývají lesní půdu a umožňují tak okolo čekajícím červenkám přístup k právě vyrytým žížalám a červům.  Samci červenky velmi krásně zpívají – od časného rána až do setmění. Dříve právě pro to bývala častým cílem chytačů zpěvného ptactva – ptáčníků, kteří ji posléze prodávali jako zpěvného ptáka do klecí. Naši předkové ji označovali jako „čermáčka“. Naše červenky u nás nejčastěji zůstávají i přes zimu, a tak je velice často můžeme vidět na krmítku, společně například se sýkorkami. Právě tímto přikrmováním můžeme velmi pomoci (nejen) červenkám přežít zimní období, kdy je velmi málo potravy.

text – Martin Řondík
foto – Martin Řondík
Literatura - Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999
 

vloženo: 21. 04. 2013 00:05

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web