Partneři:

Holoubek diamantový (Geopelia cuneata)

Výskyt: Austrálie (kromě nejjižnějších oblastí)

Velikost: 20 cm

Snůška: 2 vejce

Inkubační doba: 12 až 13 dní

Velikost kroužku:  3,5 mm

Holoubek diamantový. Foto: Martin Řondík

Úvod:

Holoubek diamantový patří mezi nejmenší holuby, a díky tomu je už velmi dlouho chován v zajetí. Na rozdíl od ostatních holubů a hrdliček, se mu velmi dobře daří i v klecích a tak je velmi vhodný i do menších chovatelských zařízení.

Život v přírodě:

V přírodě žije tento holoubek potulným nomádským životem. Jelikož pochází z velmi suchých a nehostinných oblastí Austrálie, tak se vždy zdržuje v dosahu vodních zdrojů a napajedel. K vodě létá pít ve větších hejnech. Hnízdí především v keřích a ve větvích stromů.

Chovný pár holoubků diamantových. Foto: Martin Řondík

Pohlavní dimorfismus:

U mladých ptáků je rozlišení pohlaví dost obtížné, jelikož jsou samec i samice zbarveni stejně. V tomto věku je jediným spolehlivým rozlišovacím znakem chování samce při toku, kdy se ozývá svým houkáním a před samicí se uklání a při tom roztahuje ocasní péra. U starších samců je velmi nápadné výraznější červené okruží okolo oka.

Pár holoubků s mládětem. Foto: Martin Řondík

Potrava a krmení:

Hlavní složkou jeho potravy jsou drobná semena rostlin. V zajetí jsou to hlavně směsi zrnin pro drobné exoty s převahou prosa. Velmi rádi taktéž vyzobávají senegalské proso přímo z klasů. Při odchovu mladých je vhodné přidávat i vaječnou míchanici zelené krmení. Taktéž by v kleci nebo voliéře neměla chybět miska s pískem a holubím gritem případně nadrobno nadrcené skořápky ze slepičích vajec.

Detail holoubka diamantového. Foto: Martin Řondík

Chov a odchov:

Pro každého, kdo by si chtěl vyzkoušet chov exotických holubů nebo hrdliček, asi neexistuje vhodnější druh. Chov tohoto holoubka je velmi snadný, a tak je tento druh vhodný i pro začátečníky. Pro jeho chov není potřeba stavět velké voliéry, ale pro jeden pár postačí i klec okolo 80 centimetrů délky. S určitou nadsázkou je možné říct, že tohoto holoubka můžete chovat i obýváku panelového bytu. Pro hnízdění stačí zhotovit v rohu klece menší podložku, nebo je možné použít i hnízdní košíčky pro kanáry. Jako hnízdní materiál je vhodné jim poskytnout kousky suchých travin. 

Pár dní stará mláďata. Foto: Martin Řondík

Pokud se nám podaří sestavit harmonický pár, tak je schopen hnízdit několikrát za rok (nedoporučuje se více než čtyři hnízdění ročně, z důvodu přílišného vyčerpání samice). Mladí holoubci rostou velmi rychle, a už za pouhých 12 dní opouští hnízdo. Společný chov s ostatními druhy astrildů je možný, ale vždy je nutné sledovat, zda někteří další jedinci tyto holoubky „neterorizují“. Osobně nemám v tomto ohledu dobrou zkušenost se Zebřičkami pestrými, jelikož ty jim vcelku nenápadně vyškubávaly peří, které pak používaly pro vystýlání svých hnízd. Ve větší voliéře je možné chovat s holoubky i jiné druhy větších holubů a hrdliček, ale opět je nutné pozorně sledovat chování každého druhu, zda nedochází k vzájemnému napadání. V mém případě se bez problémů snášeli s podstatně většími Holuby chocholatými.

Mláďata těsně před vylétnutím. Foto: Martin Řondík

Pokud chováme holoubky diamantové ve venkovní voliéře, tak je nutné je na podzim přemístit do vnitřních prostor, kde jim nebude hrozit nebezpečí nízkých teplot.

Postupem času se chovatelům podařilo vyšlechtit i řadu barevných mutací, jako je například bílá, strakatá, perlová nebo skořicová.

text a foto: Martin Řondík

literatura: Kapesní atlas exotických ptáků - Martin Smrček (Art Arena 1998)
 

vloženo: 11. 10. 2014 00:05

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web