Partneři:

Káně lesní (Buteo buteo)

Poznávací znaky:

Tento náš dravec se pohybuje ve své velikosti 51 do 56 centimetrů, a jeho hmotnost bývá v rozmezí 600 až 1300 gramů. Rozpětí křídel je v rozmezí 1,2 až 1,3 metru. Jeho zbarvení je značně variabilní a může přecházet od tmavohnědé barvy až po barvu velmi světlou – téměř bílou. Samec i samice jsou zbarveni stejně.

Káně lesní. Foto: Martin Řondík

Rozšíření:

Kromě nejsevernějších oblastí se vyskytuje po celé Evropě.

Káně lesní. Foto: Martin Řondík

Hnízdění:

Hnízdí na vysokých stromech, kde si buď staví hnízdo z větví, mechu a listí. Někdy také používá stará neobydlená hnízda jiných ptáků. Do hnízda pak samice snáší dvě až čtyři vejce, na jejichž zahřívání se střídá společně se samcem. Vylíhlá mláďata pak samice krmí potravou, kterou jí přináší do hnízda samec. Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 45 dnů, ale oba rodiče je ještě čtyři týdny krmí.

Potrava:

Hlavní složku potravy tvoří drobní hraboši a myši. Dále loví taktéž další drobné živočichy, jako jsou žáby, ještěrky a hadi. Někdy také vybírají z hnízda mláďata jiných ptáků. Svou kořist loví jak ze vzduchu, tak i číháním na zemi – například u hraboší nory.

Káně lesní. Foto: Martin Řondík

Káně lesní je našim nejběžnějším dravým ptákem. Často se mu také lidově říká „káně myšilov“, což velmi dobře vystihuje jeho užitečnost v naší přírodě. Loví totiž hlavně myši a hraboše, což jsou velcí škůdci v zemědělství. Zároveň nemá toto káně špatnou pověst zabijáka slepic a jiné drůbeže, jako ji má například jestřáb. Zatímco jiné dravce není jednoduché běžně v přírodě spatřit, tak káně je možné pozorovat na obloze velmi často, jelikož je velmi hojné. Velmi charakteristický je jeho let, kdy má při plachtění vzduchem dokonale roztažená křídla i ocas a navíc se ozývá za letu svým „Hiii – á“. Někdy také můžeme pozorovat káně, jak sedí u silnice a hoduje na zvířatech, která byla sražena auty.

Káně lesní. Foto: Martin Řondík

Zajímavostí je že káňata nemají v oblibě krkavcovití ptáci, jako jsou sojky, straky nebo vrány, a dokonce je i pronásledují. Doufejme proto, že se současné početní stavy tohoto užitečného dravce nebudou snižovat, a že i nadále zůstane v naší přírodě velmi hojný a bude tak našim nejpočetnějším dravcem.


text a foto: Martin Řondík
Literatura -Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002
Encyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999
Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duřiš, Květoslav Hísek - Albatros 1987
 

vloženo: 12. 07. 2015 00:05

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web