Partneři:

Vlaštovka obecná (Hirundo rustica)

Poznávací znaky:

Vlaštovka je asi 20 centimetrů velký pták s dlouhým vidlicovým a hluboce vykrojeným ocasem. Křídla jsou dlouhá a špičatá. Čelo, bradu a hrdlo má výrazně červenohnědé. Svrchní strana těla je zbarvena modročerně, hruď, břicho a spodní krovky jsou bílé. Samice jsou zbarveny stejně jako samci, ale mají kratší ocas. Mladí ptáci mají barvy méně kontrastní a jejich ocas je méně vykrojený.

Vlaštovka obecná. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Vlaštovka žije na většině území Evropy, Asie a Severní Ameriky. Najdeme jimi v Austrálii a nejsevernějších oblastech Afriky.

Hnízdění:

Původně vlaštovky hnízdily na skalnatých místech, ale dnes už převážně hnízdí v blízkosti lidských obydlí. Svá hnízda si slepují z bláta, slámy a drobných peříček za pomocí svých slin. Hnízdo je miskovitého tvaru a většinou je postaveno někdo u stropu ve stodole, stáji nebo chlévě. Vlaštovky často rády hnízdí v koloniích. Do hnízda samice snáší čtyři až šest vajíček, na kterých pak sedí 14 až 16 dnů, zatímco jí samec přináší do hnízda potravu. Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 19 až 23 dní.

Vlaštovka obecná u hnízda. Foto: Emil Škoda

Potrava:

Vlaštovky se živí výhradně hmyzem, který obratně chytají za letu přímo do zobáku. Loví hlavně dvoukřídlý hmyz, jako jsou mouchy a pakomáři.

Vlaštovka je u nás velmi známý a populární pták, jelikož jsou považovány za „posly jara“. Je to způsobeno tím, že na zimu naše vlaštovky odlétají do svých zimovišť v Africe. Na jaře se k nám pak zase vracejí, přičemž přilétají už koncem března a začátkem dubna. Vlaštovky můžeme nejčastěji spatřit v hejnech, jelikož se rády sdružují. Jsou to výborní letci, kteří při svém rychlém letu dokáží až neuvěřitelné akrobatické kusy. Často si je lidé pletou s dalším podobným rychle létajícím ptákem – Jiřičkou obecnou. Od jiřiček se odlišují hlavně svým dlouhým ocasem, a také nemají na rozdíl od jiřiček opeřené nohy. Často je můžeme pozorovat ve společných hejnech, kdy spolu s jiřičkami pijí z kaluží vody. Jedná se o velmi užitečného ptáka, jelikož pochytá obrovské množství hmyzu. Bohužel v posledních letech se počty vlaštovek snižují, je to způsobeno hlavně tím, že jim ubývají možnosti pro bezpečné hnízdění, jako jsou chlévy a stáje. Někteří lidé si zřejmě neuvědomují jejich užitečnost a ničí jim jejich postavená hnízda, mnohdy bohužel i ptáčaty uvnitř. Dalším nebezpečím je pro ně jejich každoroční velmi dlouhá cesta do Afriky a poté zpět, která je plná nebezpečí.

Vlaštovka obecná. Foto: Emil Škoda

Česká ornitologická společnost zvolila vlaštovku „Ptákem roku“ hned v prvním ročníku této známé ankety – v roce 1992. Doufejme tedy, že vlaštovek bude v naší přírodě stále přibývat a že s tímto zajímavým ptákem budeme setkávat čím dál častěji.

text: Martin Řondík
foto: Emil Škoda
Literatura - Z ptačí říše - Jaroslav Spirhanzl Duriš, Květoslav Hísek (Albatros 1987) Kapesní atlas Ptáci - J.Nicolai,D.Singer,K.Wothe-Slovart 2002 Enkyklopedie ptáků - Vladimír Bejček, Karel Šťastný-REBO Production 1999
 

vloženo: 27. 09. 2015 00:05

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web