Partneři:

Holub zelenokřídlý (Chalcophaps indica)

Popis:

Délka holuba zelenokřídlého je 27cm, křídlo měří 15cm a ocas 10,5. Zbarvení tohoto holuba je hnědošedé s vínovým nádechem, ruční letky hnědé. Záda, křídla zelené s měděným nádechem, ocas šedohnědý. Čelo, pruh nad okem a ohbí křídel je bílé. Zobák a nohy jsou zbarveny červeně. Samice nemá bílé temeno hlavy a bílá barva chybí i na ohbí křídel.

Holub zelenokřídlý, samec vpravo. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Holub zelenokřídlý je rozšířen po Indii, Cejlonu, Indonésii, Filipínách, Nové Guineji a v Austrálii, kde žije v lesích a hustém křoví. Na zemi sbírá semena, bobule a hmyz.

Holub zelenokřídlý - samec. Foto: Emil Škoda

Chov v zajetí:

Poprvé byl holub zelenokřídlý dovezen do amsterodamské ZOO roku 1843. Tyto holuby chováme v prostorných zarostlých voliérách, ale úspěšného odchovu se dočkáme i ve větších klecích o min. délce 1 metru.

Holub zelenokřídlý - samice. Foto: Emil Škoda

Předkládáme jim hnízdní košíky o průměru 15cm, které si vystelou hnízdním materiálem (seno, tráva, malé větvičky). Samice snáší 2 vejce, ze kterých se po 13-15 dnech klubou holoubata.

Holoubata. Foto: Emil Škoda

Holuby zelenokřídlé krmíme směsí semen, vaječnou míchanicí, bobulemi, ovocem a hmyzem (mouční červi, muší larvy. Larvy koupíme v rybářských potřebách).

Foto: Emil Škoda
Zdroj: Zdeněk Veger, Jaroslav Šálek- Kapesní atlas cizokrajných ptáků.

autor: Emil Škoda
vloženo: 04. 09. 2016 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web