Partneři:

Kardinál šedý - (Paroaria caronata)

Kardinál šedý. Foto: Emil Škoda

Popis:

Tito 18,5cm velcí kardinálové, mají hlavu, chocholku a náprsenku červeně zbarvenou. Křídla, záda a ocas je zbarven šedě a zbytek těla je bílý. Pohlaví u těchto kardinálů se určuje buď analýzou DNA, nebo endoskopickým vyšetřením.

Kardinál šedý. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Kardinál šedý se ve volné přírodě vyskytuje od jižní Brazílie a Bolívie až do střední Argentiny.

Kardinál šedý. Foto: Emil Škoda

Chov v zajetí:

První dovoz byl v roce 1783 do ZOO v Londýně a první odchov se povedl v roce 1837 Passerinimu ve Florencii. Na kardinály používáme prostorné klece, nebo zarostlé voliéry. Kardinálové šedí si staví hnízdo v keřích, v hnízdních košících, otevřených budkách.

Kardinál šedý. Foto: Emil Škoda

Snůška činí 3-5 vajec a inkubace je 15 dnů. Mladí vylétnou po 17 dnech. Kardinály šedé krmíme směsí zrnin, ovocem, vaječnou míchanicí, hmyzem a speciálními granulemi pro hmyzožravé ptactvo vhodné velikosti.

Foto: Emil Škoda
Zdroj: Zdeněk Vegner, Jaroslav Šálek - Kapesní atlas cizokrajných ptáků.

autor: Emil Škoda
vloženo: 25. 09. 2016 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web