Partneři:

Výreček malý - (Otus scops)

Popis:

Tato drobná sova měří 19 -21cm. Rozpětí je kolem 50 cm. Zbarvení výrečků v odstínech hnědé a šedé barvy a připomíná kůru stromů. Oči jsou jako u všech nočních sov velké.

Výreček malý. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Výreček malý je rozšířen od střední Evropy, Asii po východní Afriku. Zde žije v listnatých lesích, parcích. U nás žije na jižní Moravě a na Šumavě. Naše populace přečkává zimu ve středomoří. Hnízdí v dutinách stromů, hnízdních budkách, méně často v hnízdech. Snůška činí 2-5 vajec, které zahřívá pouze samička kolem 25 dní. Samec ji nosí potravu. Potrava obsahuje velký hmyz, myši a malé ptáky.

Výreček malý. Foto: Emil Škoda

Chov v zajetí:

Výrečky malé chováme ve stinných a tmavých voliérách. Na hnízdění jim chovatelé předkládají ptačí budky, nebo duté kmeny. Ke krmení dostávají sarančata, moučné červy, červy zophobas, myší holata.

Foto: Emil Škoda
Zdroj: Libor Stark - časopis Fauna, článek Vládcové nocí. Stránky ZOO Hluboká.

autor: Emil Škoda
vloženo: 09. 10. 2016 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web