Partneři:

Sojkovec lesní - (Lanthocincla ocellata)

Sojkovec lesní. Foto: Emil Škoda

Popis:

Sojkovec lesní je 30 – 34 cm velký měkkozobý chovanec. Hlava je u tohoto druhu zbarvena černě, jen okolí zobáku hnědé. Záda, křídla a ocas jsou zbarveny do kaštanově hnědé barvy s bílými tečkami na konci pírek. Zbytek těla je ve světlých odstínech hnědé s tmavohnědými skvrnami. Popis nejlépe vystihnou fotografie.

Sojkovec lesní. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Tento sojkovec se ve volné přírodě vyskytuje v jihovýchodní Asii na území Nepálu, Indie, Bhútánu, Myanmaru a Číny. Zde žije v listnatých a smíšených lesích, v bambusových hájích v nadmořských výškách od 2200 do 3200 metrů nad mořem.

Sojkovec lesní. Foto: Emil Škoda

Živí se bobulemi a semeny rostlin a při odchovu mladých vyhledávají hmyz. Hnízda si staví ve výškách 1 - 2 metry nad zemí a jako stavební materiál používají větvičky, kořínky, listy a traviny.

Sojkovec lesní. Foto: Emil Škoda

Chov v zajetí:

V zajetí nejsou sojkovci lesní moc rozšíření. Chovají se v prostorných zarostlých voliérách, kde žijí celoročně. Lze ho pro jeho mírnou povahu chovat i s drobnějšími svěřenci.

Foto: Emil Škoda
Zdroj: Mvdr. Lubomír Palkovič -  časopis Fauna

autor: Emil Škoda
vloženo: 23. 10. 2016 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web