Partneři:

Drozd východní - (Turdus hortulorum)

Popis:

Samec drozda východního má hlavu, záda, křídla, ocas a část prsou zbarvena šedě s modrým nádechem, prsa a boky jsou oranžové s tmavými skvrnami, břicho a spodní část ocasu jsou bílé, zobák žlutý.

Samec drozda východního. Foto: Emil Škoda

Samice má matnější barvy, na hrdle má na bílém podkladu má tmavohnědé skvrny, zobák má hnědožlutý. Celková velikost tohoto drozda je 24 cm.

Samice drozda východního na hnízdě. Foto: Emil Škoda

Rozšíření:

Drozd východní je ve volné přírodě částečně tažný. Hnízdiště mívá v severovýchodní Sibiři, v severovýchodní Číně a Koreji. Přes zimní období obývá stále zelené listnaté lesy do nadmořské výšky 1100 metrů v jihovýchodní Asii, Indočíně, Tchaj-wanu. Dále byl pozorován i v Japonsku, Hongkongu a Vietnamu.

Chov v zajetí:

Drozdy východní jsem choval ve společné voliéře o rozměru 5 x 2 x 2,4 m (D x Š x V). Ve voliéře jsem umístil umělé stromky a v květináčích thuje. Samice se pokoušela stavět hnízdo na budce pro drobotinu, ze které ji stavební materiál padal.

Vylíhlé mladé. Foto: Emil Škoda

Proto jsem ji pomohl a základ hnízda jsem na budce vytvaroval z červené zeminy. Poté již samice během dvou dnů postavila hluboké hnízdo a začala se snůškou 4 šedozelených vajec. Na stavbu hnízda použila trávu, seno a kokosové vlákno. Na zpevnění hnízda musí mít k dispozici řídké bahno z jílovité hlíny. Mladí se líhnou po 14 dnech a za dalších 12 dní opouští hnízdo. Rodiče dalších 7 dnů přikrmují hmyzem.

Mládě vylétlé z hnízda. Foto: Emil Škoda

Základ krmení jsem používal nastrouhané jablko smíchané s granulemi pro hmyzožravé ptactvo a vaječnou míchanici. V době odchovu mladých je nutný hmyz (cvrčci, moučné červy, zophobasy).

Samostatné mládě drozda východního. Foto: Emil Škoda.

Když jsem kontroloval hnízdo a kroužkoval mladé, tak si samice bránila hnízdo a dělala mi nálety na hlavu. K ostatním obyvatelům se agresivně nechovala, jen když se lori fialovolící přiblížil až moc blízko k hnízdu, tak ho zahnala.

 

Foto - Emil Škoda
Zdroj: Mvdr. Lubomír Palkovič - článek časopis Fauna

autor: Emil Škoda
vloženo: 04. 12. 2016 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web