Partneři:

Vousák senegalský – (Lybius dubius)

Popis

Tento 26 cm velký šplhavec má základní zbarvení černé, jen tváře, hruď a spodní část břicha má červeně zbarvenou. Kolem zobáku se nachází chlupovitá pera. Váha se pohybuje v rozmezí 80 – 108 g.

Vousák senegalský

Výskyt a hnízdění

  V přírodě vousáci senegalští obývají tropickou západní Afriku. Zde obývají suché oblasti s přítomností stromových houštin, akácií, fíkovníků a baobabů. Na hnízdění potřebuje mrtvé stromy a hnízdí v jejich dutinách.

Vousák senegalský

Snůška obsahuje 2 vejce, ze kterých se po 16 dnech líhnou mládí vousáci. Mláďata opouští hnízdo po cca 40 dnech.

Vousák senegalský

Potrava

 Vousák senegalský se živí plody na divoce rostoucích, nebo pěstovaných dřevinách. Mladí vousáci jsou převážně krmení hmyzem. V zajetí jim předkládáme ovoce, granule pro plodožravé ptactvo a hmyz (moučné červy, larvy potemníka brazilského, sarančata).

foto - Emil Škoda
Zdroj-  Wikiwand.com
           Fauna článek – Adam Bura

autor: Emil Škoda
vloženo: 12. 03. 2017 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web