Partneři:

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri)

Popis:

 Svojí velikostí 90-100 cm je zoborožec kaferský největším zástupcem zoborožců. Hmotnost se u nich pohybuje od 2,1 do 6,1 kg. Celkové zbarvení tohoto zoborožce je černé s bílou skvrnou v oblasti letek. Samec má kůži kolem oka, tváří a krčního laloku zbarvenou červeně u samice je toto zbarvení fialově modré. Dále je samec celkově mohutnější a má výraznější hřeben na zobáku.

Zoborožec kaferský

Výskyt a hnízdění:

   Tyto zemní zoborožce ve volné přírodě najdeme od jižní Keni po Jihoafrickou Republiku. Zde žijí v menších skupinách 2-8 jedinců. Celá skupina se podílí na lovu, obraně svého území před dalšími jedinci svého druhu a podílí se na hnízdění a výchově mladých.

Zoborožec kaferský

Ve skupině hnízdí pouze dominantní pár. Hnízdo si staví ve velkých dutinách a oproti většině zoborožců, samice není v dutině zazděná. Snůška u tohoto druhu čítá 2 vejce, ale ve většině případech odchovají pouze jedno mládě. Inkubační době je 37-42 dnů. Podle výzkumů se jedné skupině podaří v průměru odchovat 1 mládě za 9 let.

Zoborožec kaferský

Potrava:

 V přírodě zoborožci kaferští loví kobylky, termity, brouky. V období sucha žáby, šneky, hady, ještěrky, drobné savce a ovoce. Nepohrdnou ani mršinami.

 

foto - Emil Škoda
Zdroj -  www.zoozlin.eu
             www.zooliberec.cz

autor: Emil Škoda
vloženo: 26. 03. 2017 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web