Partneři:

Křepelka korunkatá (Rollulus rouloul)

Popis:

Zbarvení samce této křepelky je černé s kovověmodrým leskem. Čelo má bílé, okolo očí a zobáku je červené. Nápadná je oranžovohnědá chocholka. Samice je zbarvena zeleně, hlavu má břidlicově šedou a křídla má červenohnědá. Nohy mají obě pohlaví červené.

Křepelka korunkatá

Výskyt a hnízdění:

Křepelka korunkatá žije na Malajském poloostrově, Sumatře a Borneu. Zde obývají spodní části pralesa. Přes den se zdržuje výhradně na zemi, kde hledá potravu a na noc hřaduje ve větvích stromů. Hnízda si staví na zemi a mají kulovitý tvar s malým otvorem.

Křepelka korunkatá

Na stavbě hnízda se podílí oba rodiče. Na snůšce 4-6 matně bílých vejcích sedí pouze slepička. Po 16 -18 dnech se líhnou kuřata, o která se starají společně oba rodiče.

Křepelka korunkatá

Potrava:

Potravou křepelek korunkatých jsou převážně plody spadlé na zem, měkkýši, hmyzem a semeny. Při odchovu mladých převažuje v potravě hmyz. K vyhledávání potravy používají pouze jednu nohu, což je u tohoto druhu typické.

foto - Emil Škoda
Zdroj - článek časopis Fauna - autor MVDr. Lubomír Palkovič

autor: Emil Škoda
vloženo: 15. 05. 2017 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web