Partneři:

Vrána šedá (Corvus cornix)

Poznávací znaky:

Tento pták měří okolo 47 centimetrů a váží asi 550 gramů. Šíje, hřbet a spodní strana těla je světle šedá, zbytek těla má sytou lesklou černou barvu. Zobák je taktéž černý a dosti silný. Samice i samci jsou zbarveni stejně.

Vrána šedá

Rozšíření:

Tuto vránu můžeme nalézt v západní Evropě, v Asii od řeky Jenisej dále na východ.

Vrána šedá

Hnízdění:

Vrány hnízdí nejčastěji na vysokých stromech, a to jak v otevřené krajině, tak i lesních porostech. Velmi dobře se adaptovaly pro život ve městech, a proto často hnízdí i tam. Ptáci tvoří páry na celý život. Samice snáší tři až šest vajec.

Vrána šedá

Potrava:

Jejich hlavní složku potravy tvoří drobní obratlovci, larvy hmyzu, vejce a mláďata ptáků. Často se také živí mršinami a různými odpadky.

Vrána šedá

Ještě nedávno byla tato vrána považována za poddruh Vrány obecné (Corvus corone). Nyní už je tato vrána (často zvaná jako „šedivka“) uznána jako samostatný druh. Oba tyto druhy se v přírodě mezi sebou běžně kříží. Jako všichni krkavcovití ptáci, i vrány vynikají vysokou inteligencí. Přiložené fotografie byly pořízeny v polské Zoo Wrocław , kde se vyskytují ve velkém množství, a jsou velmi nebojácné až drzé.

foto - Martin Řondík
text - Martin Řondík

vloženo: 18. 06. 2017 00:01

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2017 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.
Kontakt | Bannery pro váš web