Natekle klouby u Zebricek

Dobry den,
obracim se na vas s dotazem. Jedna moje chovna samicka v prubehu druheho hnizdeni opuslila hnizdo a mladata dorkmil jen samec. Kdyz jsem si ji prohlizel, vypadala ze nesedi zcela v pohode atak jsem ji odchytil. Zjistil jsem ze ma lehce natekly kloub u prstu. Myslim tim ten kde se setkavaji vsechny prsty a usti v nohu.
Po nejake dobe jsem si vsiml ze ji natekla i druha noha stejnym zpusobem an stejnem miste.
Ptak normalne prijima potravua vylucuje. Krmena je smesi suchych semen, suchou vajecnou mychanici obohacovanou o preprobiotika, kalcium a vitaminy od firmy verse laga. Do vody je cas od casu pridavan optimin e podle navodu. Klicene zrni dostavaji jen velmi zridka.
Nevite prosim o jaky problem ci chorobu se jedna?

autor: Miloš Haška - vloženo: 20. 01. 2010 22:43
►► [2] Natekle klouby u Zebricek

Dobrý deň! Môže to byť onemocnenie tzv. DNA. Je to vlastne zvýšenie obsahu kyseliny močovej v krvi. Vyskytuje sa to aj u ľudí a je spôsobené zlým filtrovaním krvi v obličkách a tým je nie vylučovaná. V dôsledku toho sa v kĺboch (aj v iných orgánoch) ukladajú soli kyseliny močovej. U vtákov sú to bolestivé opuchnutia kĺbov, ktoré obmedzujú ich pohyblivosť. Môžete to ovplyvniť znížením bielkovín v kŕmnej dávke. Objavuje sa väčšinou u domestikovaných astrildov a to je aj zebrička. Nebezpečia vzniku tohoto ochorenia je u starších jedincov. Treba znížiť podávanie vaječnej zmesi a krmív s väčším obsahom tuku. Zníženie výskytu tejto choroby je aj podávanie suchých vaječných zmesí pred klasickou vaječnou zmesou z vajec. K pitiu sa doporučuje podávanie urologického čaju alebo čaju zo žihľavy a pod. Pri liečení sa tiež podáva Alkalit lieková forma GRA POR - perorálny granulát. Len u astrildovitého vtáctva neviem ako.

autor: Vladimír Makovický - vloženo: 21. 01. 2010 10:28
►► [3] Natekle klouby u Zebricek

Dobrý den,
pan Makovický má dozajista pravdu a příčinou může být dna. Nicméně pokusil bych se ještě nalézt příčinu v prozaičtějším důvodu. Mohou jimi být, mimo spousty jiných příčin také nevhodná bidélka. Příliš silná, popřípadě příliš tvrdá. Zkuste otlaky jemně potírat propolisovou tinkturou anebo přidávat koupelovou sůl pro ptactvo, viz http://obchod.amazonia.cz/index.php?…
Je docela možné, že se Vám takto podaří otlaky vyléčit.

Hodně zdaru v chovu, zdravím Miroslav Lifart

autor: Mirek Lifart - vloženo: 21. 01. 2010 16:52
►► [4] Natekle klouby u Zebricek

Dekuji za odpovedi. Dna uz mne taky napadla. Co se sezeni tyce, ptaci sedi na prirodnich vetvich ruzneho prumeru od milimetrovych az po dvoucentimetrove. Nektera upevnenajen na jedne strane, aby pruzily.
Co se stravy tyce, olejnata semena jsou v krmne davce zastoupena nevice nez 3% v krmne davce. Varene vejce vubec nepodavam, podavam pouze prumyslove vyragenou od firem CeDe a Orlux.
Pro lepsi moznost udelat si predstavu prikladam fotografie.

Přílohy:

autor: Miloš Haška - vloženo: 21. 01. 2010 19:42
►► [5] Natekle klouby u Zebricek

Dobrý večer,
ty otoky jsou opravdu poměrně velké. Jakoby by je způsobil nějaký roztoč. Podobné otoky jsem viděl u pásovníka, u kterého veterinární lékař diagnostikoval vápenku. Tu jsme pak s kolegou léčili pomocí Ivomecu. Jenže pásovník měl u té vápenky i velmi postižené okolí zobáčku a nutno dodat, že kolega chovatel jej měl v místnosti kde byly andulky, které bývají roztočem způsobujícím vápenku postiženy nejčastěji. Myslím si, že preventivní potření Ivomecem by nebylo na škodu. Ačkoliv jej chovatelé často odmítají, osobně s ním mám jen ty nejlepší zkušenosti. Pakliže nejde o vápenku, nebude na škodu použít také propolisovou tinkturu jak už jsem psal v minulém příspěvku. A místo vody ke koupání bych použil heřmánkový čaj. Jinak zde http://www.amadina-gouldove.com/nemoci.html můžete vidět otlaky z bidel, které jak je z fotografií patrné, jsou velmi podobné těm, kterými trpí Vaše zebřička. Ovšem velmi podobně vypadaly i příznaky vápenky u pásovníka, o kterém jsem psal výše.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart

autor: Mirek Lifart - vloženo: 21. 01. 2010 20:02
►► [6] Natekle klouby u Zebricek

Dobry den,
mno i ja chovam v jedne mistnosti mensi hejno andulek. Kazdopadne samici jsem preventivne kapnul Ivomek a potrel nohy indulonou, tu mam bezpecne vyzkousenou ze na vapenku zabira. Uvidime co se bude dit.
Tu sul do koupele koupim v Prerove, podle toho co o ni pisou je to skoro jako zazracna vec ;) nicmene pokud to ptakum prospeje, maji ji mit.
S pozdravem Smidla

autor: Miloš Haška - vloženo: 22. 01. 2010 17:41
►► [7] Natekle klouby u Zebricek

Dobrý den,
indulona jako taková opravdu problém neřeší. Potlačí sice symptomy (příznaky) nemoci, ale neřeší onemocnění jako takové. Pták tak může dál nemoc přenášet, hrozí u něj recidiva nemoci. Vím a jsem si vědom, že chovatelé tento způsob, tedy využití indulony, oleje a jiných mastných produktů rádi využívají. Nakonec jsou těchto rad a doporučení plné internetové diskuse, nicméně bych v zájmu skutečného vyléčení používal pouze Ivomec, nebo jiný přípravek na bázi ivermectinu. Negativním aspektem může být snížení fertility léčeného jedince, ovšem zájem nad odchovy by dle mého soudu neměl převážit nad zájmem ochrany celého chovu. Ale nechci aby má odpověď vyzněla tak, že chci poučovat, nebo nedej bože moralizovat. Pokud to tak vyznělo, omlouvám se.
S koupelovou solí jsem opravdu velmi spokojen. Mám jen bytový chov, tedy chov v bednových klecích. Může jít sice jen o můj subjektivní dojem, ale řekl bych, že po koupeli, samozřejmě po delším využívání koupelové soli, ne po jedné aplikaci, se ptákům zlepšilo peří. Nepříjemné je, že se občas ptáci z koupelniček napijí. Nepozoroval jsem sice nějaký negativní dopad, ale pro svůj klid sůl do koupelniček dávám, jen pokud jsem doma a hned jak se ptáci vykoupou, koupelničky vyliji a doplním jen čistou vodou. Ne vždy to však stihnu, to bych lhal :-).

autor: Mirek Lifart - vloženo: 23. 01. 2010 11:02
►► [8] Natekle klouby u Zebricek

Dobry den,
nevim, sand jsem to nepopsal dost presne, za to se omlouvam, ale ja nepouzivam ciste lecbu indulonou, ale kombinuji to s Ivomekem. Takze ptacek dostal kapku za krk a nohyp ravidelne potiram.
Samice je samo sebou okamzite oddelena ze spolecne voliery do karantenni klece, takze o nejakem hnizdeni ani neuvazuje ;)
Co se piti te soli tyce, co rika navod? To by mne docela zajimalo. Kazdopadne pohlidat si to aby se ptaci jen vykoupali a dat to pryc nebude zase tak velky problem.

S pozdravem Smidla

autor: Miloš Haška - vloženo: 23. 01. 2010 19:53
►► [9] Natekle klouby u Zebricek

Dobrý den,
omlouvám se, to já jsem tu informaci v příspěvku přehlédl. Opravdu jste tam Ivomec zmínil a já jsem si této skutečnosti nevšiml. Ještě jednou se omlouvám.
Bohužel co se týče návodu, nejsem momentálně schopen dát odpověď. Asi jsem originální krabičku vyhodil, ač to nebývá mým zvykem do chvíle, dokud přípravek nespotřebuji. Ale mám dojem, že tam byla zmínka o častější výměně obsahu koupelniček. Já protože postupy v dříve uvedeném příspěvku dělám cca 3 roky stejně, tak již návod tak neprohlížím. Chyba, teď by se přesnější informace hodily. Měl bych jet ale brzy pro krmení, tak se u prodejce na návod podívám.

autor: Mirek Lifart - vloženo: 24. 01. 2010 09:15
►► [10] Natekle klouby u Zebricek

Tak, po opakovane davce Ivomeku a pravidelnem kazdodennim natirani indulonou se zda, ze jedna noha se lepsi. Otok uz prakticky ustoupil od prednich prstu a zustal pouze takovy jako by vybezek. Druha noha je vsak stale nic moc a v podstate pro taka nepouzitelna.
Myslite ze je vhodne zopakovat jeste jednu davku Ivomeku?

autor: Miloš Haška - vloženo: 02. 02. 2010 21:01
Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit.

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2012 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.