I když všude čtu jak je odchov zebřiček snadný, mně se nedaří.
Mám párek zebřiček v otevřené kleci, jako hnízdní budku jsem jim nabídl uzavřený proutěný košík, který ihned zebřičky vystlaly. Jako krmení používám proso, zpestřuji vaječnou míchanicí kterou po nakladení 4 vajíček vysazuji.
Dále krmím naklíčenou pšenicí. Grit sypu na dno klece.
Koupelnu s vodou mají pořád k dispozici.
Po nakladení vajíček se oba pravidelně střídají, problém je že zhruba 5 - 7 den přestávají o vajíčka jevit zájem a zahrabávají je pod podestýlku a chovají se jako by se připravovali na další hnízdění. Při prohlídce vajíček jsou většinou všechny zastydlé. Naposledy jsem vydržel a vajíčka nekontroloval z jednoho se vylíhlo mládě a žilo asi tak 1-2 dny do té doby se oba vzorně o hnízdo starali, po úhynu se začaly chovat jako před hnízděním ostatní 3 vajíčka obsahovala nevyvinutý plod zhruba ve stejném stádiu.
CO DĚLÁM ŠPATNĚ?
Rušení prohlídkou, když musím košík vyndat ven z klece?
Krmení?
Košík?
Kdy jsou vajíčka nejvíce choulostivá na manipulaci a tepotní rozdíly?
Košík není pevně uchycen, když na něj skočí zatřese se (v přírodě si přece staví hnízdo také na větvích, které se pohybují)
Hnízdo není tepelně izolované (košík)
Děkuji za radu
| ►► [2] Zebřičky odchov |
Dobrý deň! Pokiaľ čítate všade o ľahkom odchove zebričiek je to pre zebričky všeobecne ale pokiaľ máte vzácnejšiu mutáciu výstavných zebričiek nie je to tak jednoduchý odchov. Pri tom čítaní o chove zebričiek ste si mohol všimnúť, že okrem prosa je v kŕmnej zmeske aj iný druh zrna a to napr. lesknica, niger a pod. Naklíčenou pšenicou je dobré kŕmiť pred hniezdením ale po začatí znášky už nie pre tlmenie pohlavného pudu a lepšie sedenie na znáške. Čo je myslím si hlavný problém pre opustenie znášky. Vajíčka sú najviac chúlostivé pre zachladenie v prvej polovici sedenia, keď sa plod začne vyvíjať. Zebričky si v prírode stavajú väčšinou hniezdo v dutinách stromov a keby ste im dali búdku na hniezdenie mali by väčší kľud a aj by bol menší výkyv teplôt. Nemusí byť búdka v klietke ale zavesená zvon. Vtedy je ľahší prístup ku kontrole a nezaberá miesto v klietke.
| ►► [3] Zebřičky odchov |
Dobrý den,
já se ve svém úvodu stejně jako pan Makovický stručně vyjádřím k "jednoduchosti" chovu zebřiček. Máte pravdu, že tento obrat píšící chovatelé velmi často používají. Ovšem není myšlen tak, že by se odchovy měly zdařit vždy, ve 100 % případů. Výraz jednoduchost je v těchto případech myšlen tak, že chov zebřiček obecně je technicky nenáročný a velmi silný pohlavní a rodičovský pud dává předpoklady k úspěšným odchovům. Zebřičky velmi často není potřeba dlouze k odchovům stimulovat.
Osobně se přikláním k tomu, že u Vašich zebřiček dochází k předráždění hnízdního pudu, čemuž napovídá i to, že opustí snůšku a mají snahu znovu zahnízdit. Pokuste se vaječnou míchanici vyřadit z jídelníčku o něco dřív, třeba už při snesení prvního vajíčka, anebo hned, jakmile ptáci dostaví hnízdo. Stejně jako pan Makovický bych doporučil změnit hnízdní prostředek a umístit jej na jiné místo. Nad budku můžete umístit nějaké zelenou větev, aby se ptáci cítili bezpečněji a kontroly provádějte jen když nebude na hnízdě samice a omezte je na minimum. Problémem také může být věk zebřiček. Příliš mladí, nebo již příliš staří ptáci mají sklony při hnízdění ve zvýšené míře vykazovat nestabilitu.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart
| ►► [4] Zebřičky odchov |
Taky se pokusim prispet svou troskou do mlyna. neni tomu tak davno co jsem mel stejny problem. Sice se mi lihla mladata, ale rodice je nekrmily. Ihned po odstraneni uhynulych mladat pristoupili kdalsimu hnizdeni.
Obratil jsem se s prosbou o radu na pana Vita. Dostal jsem velmi nekompromisni odpoved. Jeho znamy, chovatel vystavnich zebricek mu prozradil, ze jakmile krmi zebricky necim jinym nez suchou smesi, odchovy se nedari. neveril jsem tomu. No neveril, ale vyzkousel. Podaval jsem pouze scuhou smes a vodu. Prvni hnizdo se vylihlo a rodice mlade dokrmili. Od te doby jsem udelal jiz nekolik dalisch krucku, takze si dovolim podat i naklicenou smes zrnin a dokonce propasuju nejakou tu vajecnou mychanici. Ale velmi stridme a jakmile se objevi vejce, secko jde pryc a jen sucha smes.
Co se kosicku ci budky tyce, ja vam nevim. Osobne zastavam ten nazor, ze je to vcelku jedno. nektere me pary hnizdi v budkach, jine si pred hnizdenim z budek shodi vrsky, jeden par si postavil hnizdo v trsu prosa. Nechavam ptaky hnizdit tam, kde se jim to libi. Vytvorte nekolik hnizdnich prostor a voni si ptaci vyberou, uvidite.
| ►► [5] Zebřičky odchov |
Děkuji za odpovědi,
Jako suché krmivo podávám směs koupenou v obchodě,je obohacena o granule, ty mi ptáci odmítají.
Sameček je starší cca 3 roky samička nevím, kupoval jsem jí letos a podle vzhledu (pokud se to dá laicky poznat) je zhruba roční. Kupoval jsem jí v Pet Centru, protože jsem jí potřeboval rychle.
Pokud můžu srovnávat tato samička se chová nejlépe.
Před ní jsem měl samičku od chovatele z venkovní celoroční voliéry a ta se nedala zastavit ve snášení, nechtěla sednout přestože jí sameček zaháněl do hnízda.
Dnes jsem objevil opět vajíčko. Míchanici a naklíčenou pšenici tedy zítra již nedám a do košíku jim radši 11 dní nepolezu. Nemám zatím možnost jiného způsobu než použití košíku. Stavím bednovou klec. Jako krmení budu podávat jen suchou směs.
Mám odstranit koupelničku?
Kdy mám začít opět s míchanicí?
Jaký má být poměr bílek - žloutek?
V případě že se něco vylíhne čím krmit?
| ►► [6] Zebřičky odchov |
Dobrý den,
já podávám míchanici tak 2-3 dny před líhnutím ptáčat. Znám však chovatele, kteří míchanici začnou podávat až v den líhnutí. Dokonce jsem znal jednoho chovatele, který ptákům míchanici podával po celou dobu sezení na snůšce, aniž by to na jejich chování mělo nějaké neblahé následky. Konkrétně tento postup aplikoval u amadin Gouldové a zebřiček pestrých.
Namísto odpovědi na otázku č. 2 sem vložím odkaz, v kterém paní Mirka Pekárková popisuje výrobu domácí míchanice pro své astrildovité ptactvo, viz http://www.amadina-gouldove.com/…chanice.html. Když budete postupovat dle jejích rad, vyrobíte vhodnou krmnou směr pro vylíhlá ptáčata. Odkaz v podstatě odpovídá i na Váš dotaz číslo 3.
| ►► [7] Zebřičky odchov |
¨Mýslýte že některé mutace jdou snadno odchovat?Já mám přírodní,černolící,hnědolící,isabelové-mramorové,a bílé s černýma očima a pěkněm i odchovávají přírodní,isabelové,černolící,hnědolící ale ty bílé mi vždicky snůšku rozbijou nebo zaskládají hnízdním materialem tak newim.
S pozdravem
Tomáš
| ►► [8] Zebřičky odchov |
Dobrý den Tomáši,
odchov je vždy o tom, jak se vám podaří harmonizovat pár, jaké máte podmínky, zda mají ptáci dostatek klidu, jaké je krmení a jak krmíte atd. atd.. Je to také u kusu chovatelského štěstí. Já ze svých zkušeností můžu říct, že především u amadin Gouldové odchov mutačních párů vykazoval vyšší procento neúspěchu, než tomu bylo u přírodně zbarvených párů. U zebřiček to nemohu tvrdit tak jistě, protože i když jsem je choval poměrně dlouho, nezabýval jsem se chovem mutací vůbec. Pro mě jako nechovatele papoušků je zajímavá informace, kterou mi nezávisle na sobě sdělilo několik chovatelů, že chov, respektive odchov mutací u papoušků nebývá tak komplikovaný. Ale to by se musel vyjádřit chovatel s praktickými zkušenostmi.
| ►► [9] Zebřičky odchov |
Ještě mám dotaz mám mladé zebřičky asi 14 dní vylétnuté z hnízda jejich rodiče už mají v budce další vajíčka mladé v té budce nocují a já mám strach že jim ty vejce rozbijů bo neco.
Mám je odstavit?Nebo je to v pořádku?
Děkuji za odpověd
Tomáš
| ►► [10] Zebřičky odchov |
Dobrý den Tomáši,
mladé zebřičky se někdy vrací na hnízdo. Může to být problém, pokud už rodiče snesli další snůšku. Ovšem pokud nejsou tyto mladé ještě zcela samostatné, tedy samy nepřijímají potravu, nemůže být o odstavu od rodičů řeč. Nezbývá než věřit, že do doby než se osamostatní novou snůšku nerozbijí.
| ►► [11] Zebřičky odchov |
V podstatě oni už příjmají sami potravu ale samec je stále krmí.Přes noc v hnízdě jsu jen mladé tak že ty vajíčka vlasně zahřívají a přes den se na nich střídají rodiče.
Mladým už se z krajíčku blednou zobábky.Kdy je ostavujete vi?
| ►► [12] Zebřičky odchov |
Tomáši, odpověď na svou otázku máte přímo v úvodu článku o zebřičkách, v té tabulce viz http://www.amadina-gouldove.com/zebricka.html . Mladé jsou samostatné cca za 14-21 dní a tedy i já jsem je v této době odstavoval. Samozřejmě chce to ptáky velmi dobře pozorovat a být si jist, že jsou skutečně samostatní a přijímají veškerou potravu. Každý pták je jiný a některé kusy mohou být pomalejší.
Zdravím, M. Lifart
| ►► [13] Zebřičky odchov |
Děkuji za rady,
v sobotu se z pěti vajíček vylíhlo jedno mládě, večer už tam nebylo, v neděli jsem objevil dvě mláďata, a do teď do pondělka do rána se mají čile k světu, nasadil jsem vaječnou míchanici žloutek, trochu bílku s nastrouhanou mrkví, strouhanku, špetku roboranu a naklíčenou pšenici.
Nevyvolám u rodičů hnízdní pud, neopustí mladé?
Zbyly tam ještě dvě vajíčka mám ještě počkat, nebo je odstranit?
Je v pořádku že samec zahání samičku né zrovna vybíravým způsobem do hnízda?
Občas tam taky sedí, v noci jsou tam oba.
| ►► [14] Zebřičky odchov |
Dobrý den,
osobně si myslím, že skladba jídelníčku je v pořádku, sám jsem svým zebřičkám podával velmi podobnou skladbu krmení. U některých jedinců může takový jídelníček vyvolat touhu co nejdřív založit nové hnízdo, ovšem je to velmi individuální. Ze svých zkušeností můžu říct, že drtivá většina párů mladé odchová.
Názor na odstranění vajíček se asi bude u chovatelů lišit. Někdo vajíčka neodstraňuje, aby mladé měly oporu, část chovatelů vajíčka odstraní ihned jakmile získají jistotu, že se z nich nebudou líhnout mladé. Osobně si myslím, že odstranění po týdnu od vylíhnutí mladých věci nijak neuškodí.
Chování které popisujete u svých zebřiček je poměrně běžné a pokud nepřerůstá ve vyloženou agresi, není nezbytné je nějak řešit.