Dobrý den,
chci se zeptat na pár informací o tomto ptáčkovy.
1)Kolik stojí přírodní zbarvení a mutace tmavá,hnědá a bílá?
2)Jaké chovatelské zařízení je pro jejich chov dostačující?
3)Je náročná na chov a odchov?
Děkuji za odpovědi.Nikde sem na internetu o nich nemohl nic najít.
Tomáš Kováč
| ►► [2] Stříbrozobka zpěvná |
Zdravím Tomáši,
Kolik v současné chvíli stojí stříbrozobky netuším. Ale pokusím se kontaktovat jednoho chovatele, který je chová. Věřím, že mi aktuální ceny sdělí.
Pro chov stříbrozobek jsou dostačující i chovné klece. Ty by měly být aspoň 70 cm dlouhé. Je to poměrně čilý ptáček, který docela hodně poletuje po kleci. Viděl jsem je i v menších klecích, ale dlouhodobé držení na malém prostoru není moc vhodné. Jinak samozřejmě platí jako u každého druhu, čím větší klec nebo voliéra, tím lépe.
Stříbrozobka je poměrně odolný ptáček, technika chovu není dle mého názoru příliš složitá. Problém může být při sestavení páru, protože samci a samice jsou skoro stejní. Sám jsem měl v držení skoro rok dvě samice, domnívaje se, že jde o pár. Harmonizující pár vyvádí mladé poměrně spolehlivě. Ale i u stříbrozobek platí, že problémy se mohou vždy nějaké vyskytnout. Každopádně jejich chov vám mohu jen a jen doporučit, jde o velmi příjemné společníky, kteří vás potěší svou nenápadnou krásou, čilostí a živostí.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart
| ►► [3] Stříbrozobka zpěvná |
A máte skušenosti se společným chovem třeba se zebřičkama nebo s rýžovníkama?
| ►► [4] Stříbrozobka zpěvná |
Přímo stříbrozobky jsem ani s jedním druhem společně neměl. Osobně bych však už asi žádné ptáky hlavně se zebřičkama nechoval, pokud bych neměl ale hodně prostornou voliéru. Udělal jsem nedobré zkušenosti.
Zdravím, M. Lifart
| ►► [5] Stříbrozobka zpěvná |
Takže Tomáši, ptal jsem se na ty ceny a chovatel mi sdělil, že on sám je kdysi kupoval za 150 Kč a dodnes je tak prodává. Ale viděl je prodávat i za cenu 600 kč/ks přírodní. Bílé viděl prodávat za 900 Kč/ pár. U ostaních mutací bohužel cenu neznal.
Zdravím, M. Lifart
| ►► [6] Stříbrozobka zpěvná |
Děkuju,no to je teda celkem rozdíl 150-600:-) a dají se bězně sehnat na burze?
| ►► [7] Stříbrozobka zpěvná |
Zdravím Tomáši,
nevím zda jsme se správně pochopili. Chovatel, od kterého jsem čerpal informace jen uvedl, že kdysi stříbrozobky za 150 koupil a proto je dodnes za tuto cenu prodává. Vyšší ceny, které jsou v předešlém příspěvku uvedeny on sám zahlédl na některé z chovatelských burz. Mám dojem, že mluvil o burze ve Vejprtech, ale nejsem si teď jist.
Stříbrozobky občas na burzách k vidění bývají a řekl bych, že spíš za tu vyšší cenu, než je výše uvedených 150 Kč. Pokud o ně máte zájem, zkuste inzerovat s tím, že si případný odběr domluvíte na některé z chovatelských burz.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart