Papoušek horský (kouřový)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je ještě možné pářit samičku papouška horského, které je 16 let. Pokud je, může mi někdo poradit, kam se mám obrátit pro detailnější informace?

autor: Adam Skopalík - vloženo: 15. 03. 2010 12:57
►► [2] Papoušek horský (kouřový)

Dobrý den Adame,

16-ti letou samici samozřejmě můžete zkusit nechat zahnízdit, ale osobně bych s úspěchem moc nepočítal. Papoušci kouřoví jsou v tomto věku už dost staří a úspěšnost odchovu je opravdu minimální. Za sebe mohu říci, že jsem se nikdy s odchovem těchto papoušků v takovémto věku nesetkal, ani jsem o něm neslyšel. Doporučil bych spíše zakoupení mladého chovného páru, kde je šance, že papoušci zahnízdí, takřka 100%.

S pozdravem
L. Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 15. 03. 2010 17:42
►► [3] Papoušek horský (kouřový)

Dobrý den pane Procházko. Děkuji za odpověď. Potřeboval jsem nějak začít. Ten příběh je trošku delší a zamotanější. Tak jen velmi kráce. Mladý pár (zatím) nechci. Vlastně tuto samičku jsme měli v mladém páru, jenže se stala taková nepříjemná věc. Pravděpodobně se nadýchali výparů z teflonové pánve (velmi rádi sedávali nad digestoří, jiné vysvětlení jsme nenašli) a sameček před 10lety ochrnul na celé tělo a tato samička pouze na nohy. Před týdnem sameček umřel. Samička je strašně smutná a proto mne napadla tato možnost. Určitě mne pochopíte, když řeknu, že bych nechtěl riskovat mladý pár, který může být (promiňte mi) blbý (na mozek). Mám zkušenost s jednou andulkou před 5-ti lety. Po půl roce jsme ji museli vrátit majiteli. Proto bych rád měl "větší" jistotu v této oblasti, protože samička je velmi bystrá. Pokud by to bylo jen trochu možné, chtěl bych se o to zahnízdění pokusit-pokud tomu nebudou bránit vážné důvody. Nejsem vůbez znalec v této oblasti. Samičku lze oplodnit a mít ji doma, nebo ji musím nechat u majitele samce? Zní to vše hloupě, ale na tu samičku se opravdu nemohu dívat. Strašně se trápí. A nového samečka nemá smysl kupovat, protože by to mohlo dopadnout všelijak. Samotnou bych ji taky nechtěl nechat. Nebo dá se najít i jiné řešení? Víte o někom, kdo by byl schopný mi pomoci v této oblasti? Mám se zkusit optat u chovatele poblíž bydliště?
děkuji za pomoc.

autor: Adam Skopalík - vloženo: 16. 03. 2010 13:36
►► [4] Papoušek horský (kouřový)

Dobré odpoledne Adame,

jak vidím, dostal jste se do zapeklité situace a obávám se, že následující řádky Vás s nejvědší pravděpodobností příliš nepotěší. Tyto situace jsou opravdu velmi nepříjemné. Sám jsem se do téže situace před rokem dostal, když jsem přišel o samici aratingy zlatého po útoku predátora a samec zůstal poznamenán dodnes. Proto velmi dobře vím, jakou situaci nyní řešíte. Nicméně se obávám, že vypůjčení samce, či samice k někomu jen tak na chovnou sezónu asi nebude příliš reálné. Je mi jasné, že samice, která k samci přilnula, tuto ztrátu těžce nese, ale nemyslím si, že by byl někdo natolik ochotný, aby vaši samici vzal na chovnou sezónu do své ubikace. Nikdy jsem se s takovým jednáním mezi chovateli nesetkal. Maximálně mezi chovateli, kteří se vemli dobře znají a plně si důvěřují. U vaší samice navíc nastává problém, že jak píšete výše, je velmi stará a proto už pro chov prakticky nevhodná a také ochrnutá na nohy, což jí ubírá další reálnou možnost na úspěšné páření. V tuto chvíli by bylo dobré, kdyby se do diskuse zapojil někdo, kdo se chovem těchto papoušků zabývá a podělil se o své zkušenosti ohledně chovu a odchovu starších chovných kusů.
Obávám se ale, že realizace vašeho nápadu se zapůjčením samice se stane nereálnou záležitostí. Pokuste se kontaktovat známé chovatele ve vašem okolí, kteří snad budou schovívavější a možná budou s touto zápůjčkou souhlasit. Poslední řešení, které mně napadá je odprodej samice a zakoupení nového páru, což ale předpokládám neplánujete.

S pozdravem
L. Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 16. 03. 2010 18:20
►► [5] Papoušek horský (kouřový)

Dobrý den, počítal jsem s nepotěšující zprávou. Ale zkusit se má všechno. Třeba se ještě časem někdo přihlásí k diskuzi. Zatím se podívám do seznamu chovatelů a pokusím se nějakého kontaktovat, jestli přecejen nenajdu nějakou pomoc nebo naději. Prodávat ji určitě nechci:)
Mějte se krásně pane Procházko.

autor: Adam Skopalík - vloženo: 18. 03. 2010 14:20
Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit.

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2012 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.