Dobrý den,
měla bych pro majitele stránek jeden návrh. Hodně se množí různé podvody a nečestné a nemorální jednání ze strany chovatelů. Nejvíce je to asi znát v inzerátech, kdy si například někdo ptactvo zamluví a pak si pro exoty nedojede. Ale taky si lidi stěžujou na to, že třeba koupí ptáka a ten prokazatelně umře na nějakou nemoc, ale přitom prodávající dal papíry, že na tu nemoc byl papoušek testovaný. Takových případů je hodně.
Proto si myslím, že by jste mohli udělat DATABÁZI PODVODNÍKŮ a do té by chovatelé vkládali ty, co jednají nečestně, nebo se dopouštějí podvodů.
Děkuji za odpověď, Věra Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 05. 06. 2010 17:55
Dobrý den,
aniž bychom měli snahu chránit nepoctivé chovatele, nemůžeme, ani nesmíme takovou databázi, kterou navrhujete spustit. Musíme ctít presumpci neviny a není v našich silách ověřovat, zda se ten, či onen chovatel skutečně nějaké nekalosti dopustil. Navrhujete, že by do takové databáze mohli vkládat ty nepoctivé chovatele i samotní návštěvníci těchto stránek. Kdo by však zajistil, kdo by byl tím soudcem, který by jasně stanovil kde je vina? Jak zajistit relevanci údajů do databáze vložených? Nikdy by nebylo jisté, že si skrz naše stránky a takto vytvořenou databázi mezi sebou nevyřizují účty chovatelé, že nejde jen o pomluvu, či snahu poškodit nevinného člověka. Jistě by se mohly vyskytnout i pravdivé případy, ale děsím se situace, kdy by mohlo dojít k poškození dobrého jména zcela nevinných lidí. A to nemluvím o faktu, kdy bychom se my jakožto provozovatelé stránek, nebo samotní vkladatelé mohli dostat do občanskoprávních sporů. Je dokonce možné, že by padala i trestní oznámení.
Jistě chápete, že se takového nápadu nemůžeme uchopit a realizovat jej. Abych se přiznal, nevěřím, že by se takového nápadu chopily kterékoliv stránky jiné, aniž by tím nezískaly nádech bulváru. Věřte mi, že nemám vůbec nic proti zveřejnění případů, kde například rozhodl soud, postižený má v ruce pravomocný rozsudek. Ale nemůžu (nemůžeme), nechci (nechceme) podporovat případné drby, pomluvy, vyřizování účtů, nebo jakékoliv jiné aktivity, které by mohly vést k poškození nevinných lidí.
I když jsem svou odpověď nekonzultoval se všemi tvůrci stránek věřím, že jsem svou odpovědí vyjádřil i jejich stanovisko.
Za všechny tvůrce stránek zdravím, Miroslav Lifart
autor: Mirek Lifart - vloženo: 05. 06. 2010 19:37
Děkuju za odpověď, ale je to jako vždycky. Lumpové mají přednost před slušnýma lidma. Oni můžou všechno a ti slušní můžou jenom mlčet. :-/
Dobrou noc, Věra Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 05. 06. 2010 22:47
Dobrý den,
bohužel se s tím opravdu nedá nic dělat. Jediné, co doporučuji je psát si seznam pro svoji potřebu. Sám mám zapsaných několik čísel na chovatele, se kterýma jsem měl špatné zkušenosti.
Pěkný den, Emil.
autor: Emil Škoda - vloženo: 06. 06. 2010 08:27
Dobrý den,
cítím z Vašich řádků trochu rozhořčení, ale berte to i z té lepší stránky. Tím, že taková databáze nevnikne, alespoň zde na stránkách ne, chráníme i spoustu poctivých lidí. Tedy nejen ty nepoctivé. A ochrana těch poctivých má dle mého názoru absolutní přednost.
Kolega Emil Škoda Vám nastínil možné řešení, které je v těchto případech asi nejspravedlivější, a asi i jediné možné, pokud člověk nechce vést soudní spory.
Zdravím, M. Lifart
autor: Mirek Lifart - vloženo: 06. 06. 2010 09:42
Jenže s těmi poctivými chráníte i ty nepoctivé. A já si myslím, že ti by chráněni být neměli.
Taky zdravím, V. Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 06. 06. 2010 10:20
Dobrý den,
podle mého názoru by se taková databáze minula účinkem. Mohlo by tam být spoustu chovatelů, kteří tam nepatří a někdo nepoctivý chovatel by se tam nemusel dostat vůbec. A zakládat databázi na něčem bez důkazů by bylo opravdu i z právního hlediska dost riskantní.
Nezbývá, než aby si každý evidoval nepoctivce sám.
Emil.
autor: Emil Škoda - vloženo: 06. 06. 2010 14:53
Zdravím paní Šmerdová,
taky se to dá napsat i tak, že s těmi nepoctivými chráníme i ty poctivé. A o ty nám jde především. Pochopte prosím i můj postoj a věřím, že i postoj mých kolegů. Nemůžeme si ze stránek dělat bulvár, místo, kde se dá přednost osočování, vyřizování účtů, pomluvám. Cílem těchto stránek je úplně něco jiného a i když by se třeba v "databázi podvodníků", jak jste ji sama nazvala, objevili někteří chovatelé oprávněně, nechceme dělat arbitra, nechceme, aby zde na webu řádil soudce Lynch. Myslím, že nejlépe to vystihl Emil Škoda. Pokud máte s někým špatnou zkušenost, dejte ho na svůj soukromý black list.
Zdravím, M. Lifart
autor: Mirek Lifart - vloženo: 06. 06. 2010 19:37
Dobrý den!
No vidím, že vás nepřesvědčím. Ale vnitřně s vámi nesouhlasím. Pořád si myslím, že by se o těch nepoctivých mělo vědět.
Hezký den, Věra Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 07. 06. 2010 17:08
Dobrý den,
upřímně, být autorem stránek, tak bych si nic takového nedovolil na stránky dát. Pokud trváte na takové databázi nikdo Vám nebrání, aby jste vytvořila své vlastní stránky a takovou databázi nepoctivých chovatelů tam založila, ale potom bych počítal i s možnými soudními spory za pomluvu a podobně. Další problém bych viděl v tom, jak by se ta nepoctivost ověřovala a odůvodňovala.
Pěkný den, Emil.
autor: Emil Škoda - vloženo: 07. 06. 2010 18:13
Zdravím,
je mi docela líto, že se v této otázce neshodneme. Ale tak to někdy chodí, s tím se nedá nic dělat. Kolega Emil Škoda má opět pravdu. Máte možnost svůj experiment vyzkoušet sama. A neříkám to vůbec škodolibě, ani Vám nepřeji aby to dopadlo nějak špatně. Naopak, odrazuji Vás od takového úmyslu. Nepřineslo by to nic dobrého Vám, ale ani ostatním chovatelům.
Věnujme se ale raději otázkám, které se víc dotýkají chovu ptactva. Uvidíte sama, že to bude nakonec užitečnější, než se snažit ukazovat prstem na nepoctivé chovatele.
Srdečně zdravím, Miroslav Lifart
autor: Miroslav Lifart - vloženo: 07. 06. 2010 19:37
Dobrý den,
asi se neshodneme, ale to nevadí. Já svoje stránky nemám a ani je neumím udělat, ale kdybych je měla, určitě bych tam takovou databázi dala. Anebo bych se pokusila aby fungovala. Pořád si myslím, že na nepoctivce se má ukazovat a že by to pomohlo dalším chovatelům.
Hezký den, V. Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 08. 06. 2010 18:52
Dobrý den,
vidím, že si stále na svém názoru, což je za jistých okolností správné. Ovšem tentokrát by to mohlo mít neblahé dopady, pokud by jste někdy takovou databázi spustila. I když jsou toto stránky o chovu exotického ptactva, vložím sem příklad z jiné oblasti, jak člověk může velmi lehce přijít k nařčení, že je podvodník. V nedávné době jsem prodával nemovitost, konkrétně byt. Od počátku jsem z osobních důvodů a po neblahých zkušenostech odmítal spolupráci s realitními kancelářemi. Ovšem po zveřejnění své inzerce jsem se stal doslova a do písmene "lovnou zvěří" různých realitních kanceláří a agentur a to i přes skutečnost, že jsem v inzerátech jasně uváděl, že si nepřeji, aby mne realitky kontaktovaly. Po určité době jsem nakonec trochu rezignoval a svolil jsem asi třem kancelářím (možná jich bylo trochu víc), aby za mnou stanovenou cenu byt inzerovaly i na svých stránkách. Podotýkám, že jsem nepodepsal žádnou smlouvu o spolupráci, pouze realitní kanceláře směly můj byt nabízet a v případě že by našly klienta dřív než já, měly slíbenu neexkluzívní smlouvu. A teď nastává zlom, který jen potvrdil můj náhled a zkušenosti s prací realitních kanceláří. Dejme tomu, že jsem ve své soukromé inzerci nemovitost nabízel za 100 tisíc Kč. Jedna realitní kancelář, bez mého vědomí, mého souhlasu, začala mou nemovitost inzerovat za cenu o 40 tisíc levněji a ještě drze tvrdila, že cena je včetně provize za její služby. Což byl nesmysl, žádnou provizi tato realitní kancelář slíbenu neměla, natož pak zakomponovanou v ceně prodávané nemovitosti. Můj inzerát na internetu dohledala paní, která měla o koupi zájem. Ten však rychle ztratila když zjistila, že já ve své soukromé inzerci nabízím nemovitost za 100 tisíc, zatímco na stránkách realitní kanceláře je to o 40 tisíc Kč méně. Zavolala mi, vynadala a označila mne za překupníka a PODVODNÍKA. Ve svém rozhořčení mi nedala sebemenší šanci vše vysvětlit.
Snad mi teď rozumíte, jak lehce může nevinný člověk dojít k tak negativní nálepce. Ač nevinen, byl jsem osočen z nekalého jednání, kterému jsem a to mi prosím věřte, svou povahou a založením na hony vzdálen. Snad mne teď lépe chápete, proč bych nikdy nechtěl, aby se na těchto stránkách objevila databáze, v níž by se mohli ocitnout stejně nevinní lidé, jako jsem byl v popsaném případě já. Vždy je nezbytné zvážit, zda když chceme potírat zlo, svým jednáním nakonec nepácháme ještě větší křivdu.
Závěrem si Vám dovolím popřát, aby Vás nikdy kategorické soudy nedostaly do nějakých problémů. Toto přání myslím naprosto upřímně z obavy, aby jste si v budoucnu nezpůsobila nějaké potíže, nebo nechtěně někomu neublížila.
Ostatním návštěvníkům se za svůj nechovatelský příspěvek omlouvám, ale jsem přesvědčen, že v této chvíli byl ku prospěchu věci.
Přeji pěkný večer, Miroslav Lifart
autor: Miroslav Lifart - vloženo: 08. 06. 2010 20:28
Dobrý den,
no na to příkladu jsem to asi pochopila. Máte asi pravdu. Snad se ti nepoctiví vytrestají jinak.
Pěkný den, V. Šmerdová
autor: Věra Š. - vloženo: 09. 06. 2010 17:29
Dobrý den,
jsem velmi rád, že jsme se nakonec nějak shodli a že ten tak dlouhý a nechovatelský příspěvek byl nakonec užitečný.
Také Vám přeji pěkný den, zdravím M. Lifart
autor: Miroslav Lifart - vloženo: 09. 06. 2010 19:13
|