Samec bez nohy

Dobrý den, mám jednoho samce rozely pestré bez nohy. Už jsem ho tak koupila. Původně jsem ho chtěla jenom tak pro radost, ale dost se u mě zpravil a je s něho fešák. Mohl by mít krásné mladé. Je ale schopný bez nohy vůbec pářit? Má smysl se pokoušet dávat mu samici?

Díky za vaše názory, Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 26. 06. 2010 08:49
►► [2] Samec bez nohy

Ahojte ja si mislím že takovy samec nemuze parit protoze se na samici neudrzi. Marcel

autor: Marcel - vloženo: 26. 06. 2010 19:59
►► [3] Samec bez nohy

Děkuju a máte někdo další s takovým samcem zkušenost? Má smysl se pokoušet dávat mu samici?

Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 28. 06. 2010 10:26
►► [4] Samec bez nohy

Dobrý den,
za pokus se samicí nic nedáte. Buď jim to vyjde, nebo ne. S největší pravděpodobností bude snůška čistá, ale nikdo nemůže tvrdit, že 100% nebudou mít mladé, dokud se to nevyzkouší. Někdy hendikepovaní ptáci mají lepší mladé, než zdraví ptáci. Pro případ, že by byla vejce čistá, tak je můžete použít jako chůvy pro případ, že by se nějaký jiný pár o snůšku nestaral. Hlavně pro toho samce bude lepší, když bude mít ve voliéře společnost.
Je to jenom můj názor,
pěkný den, Emil.

autor: Emil Škoda - vloženo: 03. 07. 2010 08:02
►► [5] Samec bez nohy

Dobrý den a dá se tomu samci nějak pomoct. Třeba nějak jinak upravit bidla?

Pěkný den, Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 04. 07. 2010 07:37
►► [6] Samec bez nohy

Dobrý den,
dejte jim různé průměry, aby měl samec možnost výběru. Můžete zkusit i hranoly ze dřeva, nebo jim dát prkno naležato.
Emil.

autor: Emil Škoda - vloženo: 04. 07. 2010 07:45
►► [7] Samec bez nohy

Zdravím vás Emile, určitě to vyzkouším. Vhodnou samici pro postiženého samce mám. Jsem zvědavá, jak to dopadne a určitě sem o tom ještě napíšu.

Pěkný den, Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 04. 07. 2010 09:11
►► [8] Samec bez nohy

Dobry vecer,
v odbornem casopisu byl publikovan clanek kdy samec ktery mel misto nohy pouze pahyl uspesneparil a odchovaval mlade. chovatel pozoroval jak si samec pomahal o pletivo kam si pahyl zaklinil.
Priroda je mocna carodejka.
s pranim at to vyjde, Smidla.

autor: Miloš Haška - vloženo: 07. 08. 2010 20:48
►► [9] Samec bez nohy

Zdravím,

nevíte náhodou o který časopis a o které jeho číslo šlo? Docela by mne ten článek zajímal.

Děkuji, M. Lifart

autor: Miroslav Lifart - vloženo: 08. 08. 2010 09:53
►► [10] Samec bez nohy

Dobrý den, mě by to taky zajímalo v kterém časopise to bylo. Děkuju Věra

autor: Věra - vloženo: 08. 08. 2010 10:10
►► [11] Samec bez nohy

Zapomněla jsem napsat jak to u mě dopadlo. Samečkovi jsem dala samici, ale on si jí vůbec nevšímal. Zkusila jsem ještě druhou s tou se krmí, ale ještě jsem je neviděla pářit se :-(. Asi už hnízdění nestihnou, ale určitě to budu zkoušet i příští rok.

Věra

autor: Věra - vloženo: 08. 08. 2010 10:20
►► [12] Samec bez nohy

Ahojte, tak jsem si to s tou nohou asi mislel spatne. Mam andulaka bez noho a ted se svojou samicou vyvedli mlade. Maji jenom dve a dve vajicka byly ciste ale ja to beru jako uspech. :-D

autor: Marcel - vloženo: 01. 09. 2010 19:07
►► [13] Samec bez nohy

Dobrý den,
tak po měsíci nesu zprávu. Samec samici určitě pářil. Dnes jsem v budce objevila dvě oplodněné vajíčka. Páření jsem sice neviděla, ale musel to být ten můj samec bez nohy, protože jiný samec k samici nemá přístup :-). Těším se na mladé, jen se trochu bojím počasí i když mají budku mají v záletu, tak by se možná nemuselo nic stát.

Pěkný den, Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 11. 09. 2010 16:55
►► [14] Samec bez nohy

Dobrý den,
tak to je dobrá zpráva, že se nakonec páření podařilo. Sleduji toto téma od samotného začátku a byl jsem zvědav na zkušenosti chovatelů s touto problematikou. Úspěchy mi dávají víru, že se stejně tak dobře bude dařit i jednomu mému skvělému kamarádovi, který musí v chovu bohužel řešit úplně stejný problém. A já bych mu moc přál, aby to s beznohým samcem vyšlo. Jen je škoda, že jste neviděla pojímání papoušků. Docela by mne zajímalo, jakým způsobem se samci podařilo na samici udržet, jak mu ona pomohla a podobně. Ale třeba se ještě někdo zapojí a svá pozorování popíše.

Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart

autor: Miroslav Lifart - vloženo: 11. 09. 2010 18:18
►► [15] Samec bez nohy

Dobrý den, páření jsem neviděla. Snad někdy jindy. Na jaře bych páru dala boudu znovu :-). Ale teď hlavně čekám, co bude z téhle snůšky.

Pěkný večer Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 13. 09. 2010 22:22
►► [16] Samec bez nohy

Mám známeho,ten chová Kráľovské a samec je tiež bez nohy. V máji, keď začali znášať im odoberal vajíčka a dával ich do liahne. Odobral asi 10 vajec a má 8 mladých. Jedna noha u australských papagájov až taký tragický problém neni.Je to skôr kozmetycká vada.

autor: Tibor Lukáč - vloženo: 14. 09. 2010 19:44
►► [17] Samec bez nohy

Dobrý den, tak se mi narodily dvě mladé :-) Musela jsem se dojít pochlubit :-))).
Jak ale říká pan Tibor Lukáč tak zase to nebude jenom kosmetická vada. Kamarád má bez nohy samce andulky a ten mladé vůbec nemá. Snaží se o páření ale vajíčka jsou všechny čisté. Ale zase se prý klidně stará i o cizí mláďata :-)

Pěkný den Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 18. 09. 2010 13:29
►► [18] Samec bez nohy

Pro zájemce, mladé krásně rostou a rodiče se o ně vzorově starají. Samec bez nožky mi udělal velkou radost :-)

Pěkný den Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 26. 09. 2010 17:12
►► [19] Samec bez nohy

Gratuluji k chovatelskému úspěchu, Emil.

autor: Emil Škoda - vloženo: 26. 09. 2010 20:51
►► [20] Samec bez nohy

Zdravím a připojuji se k Emilovi s gratulací. Váš chovatelský úspěch jistě povzbudí všechny ty, kteří mají nějakým způsobem handicapované ptáky, u kterých je alespoň minimální šance úspěšného vyvedení mladých, ale u kterých byli jejich majitelé v tomto ohledu skeptičtí. Ještě jednou gratuluji.

autor: Miroslav Lifart - vloženo: 27. 09. 2010 13:43
►► [21] Samec bez nohy

děkuju za gratulace :-* :-)

Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 27. 09. 2010 14:07
►► [22] Samec bez nohy

Dobrý den,
i když je toto téma staršího data, rád bych doplnil jej zase na chvíli oživil.
Můj kolega ze stránek vlastní samce aratingy zlaté bez nohy. Lukáš také dlouho zvažoval, zda má smysl pořizovat samci samici. Nakonec se tak rozhodl a nyní má sestavený krásný pár.
Před pár dny zachytil svým fotoaparátem chvilku, kdy samec samici pářil. Fotky bohužel nelze použit, jsou značně rozmazané (byly pořízeny ve značném spěchu) nicméně je z nich patrno, jak samice samci pomáhá, aby k páření vůbec mohlo dojít. Natáčí se svým tělem k samci tak, aby mohlo dojít ke zdárné kopulaci. Samozřejmě je naprosto předčasné říkat, zda také došlo k oplodnění, to ukáže až čas. Ale nedalo mi to, abych tento krátký příspěvek nesepsal jako důkaz, že příroda si skoro vždy nějak poradí. Zároveň tyto řádky potvrzují zkušenosti chovatelů, kteří Věrce radili, aby dala handicapovanému samci šanci. I když v podstatě schopnost mít potomstvo i bez nohy, nakonec potvrdila i sama Věra.

autor: Miroslav Lifart - vloženo: 08. 01. 2011 17:42
►► [23] Samec bez nohy

Držím palečky aby to vyšlo jako u mě. Mladé u mě vyrostly a rodiče se o ně perfektně starali :-).

Pěkný večer Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 08. 01. 2011 20:05
►► [24] Samec bez nohy

Dobrý den,
v první řadě bych rád poděkoval Mirkovi, za napsání několika úvodních vět. Bohužel, opravdu tenkráte pořízené fotografie byly absolutně nepoužitelné a jen stěží bylo možno z nich něco vyčíst. Jelikož však se svými papoušky nyní sdílím pokoj, podařilo se mi dnes pořídit fotografie o poznání lepší. Kvalitativně i nadále zaostávají za průměrem tohoto webu, já ale doufám, že si v nich každý najde to podstatné. Na fotografiích je vidět, jak se samice samci nastavuje a jak mu pomáhá. S Mirkem jsme se shodli, že je to vskutku nevšední a ani jeden jsme se prozatím s ničím takovým nesetkali. Nezbývá než zopakovat výše zmíněné, že příroda je mocná čarodějka.

Přílohy:

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 09. 01. 2011 11:55
►► [25] Samec bez nohy

Dobrý den pane Procházko,
můj samec rozely takhle nepářil. Ani samice mu napomáhala tak jako ta vaše. Když jsem se na fotky dívala tak jsem musela souhlasit s tím jak píšete, že příroda je čarodějka. Asi máte pár který k sobě hodně sedí. Jak dlouho jsou spolu?
Pěkný den Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 09. 01. 2011 16:44
►► [26] Samec bez nohy

Dobrý den Věrko.
Ano, vskutku, příroda je mocná čarodějka a cestu si vždy najde. Je to až neuvěřitelné a o to víc pro mě, jelikož jsem na začátku vůbec v nic takového nevěřil a byl jsem dost skeptický. Dnes mi ten samec, i přes to, že nemá nohu, dokazuje, kolik chuti do života v něm je. Snad toto vlákno do budoucna přesvědčí i ostatní chovatele, v podobných situacích, aby dali svým podobně postiženým chovancům další šanci. Tento pár je pohromadě asi půl roku. Samici jsem kupoval docela nedávno a dá se říci, že o budku začali projevovat zájem okamžitě po zavěšení. Co a jak se bude dařit dál a zda - li byl samec úspěšný, ukáže až čas.
S pozdravem
L. Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 09. 01. 2011 17:54
►► [27] Samec bez nohy

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Je krásné že se vám pár tak vydařil. Ukazovala jsem fotky i kamarádce, která také chová papoušky. Moc se jí líbilo jak se aratingy snaží. Došlo už k snůšce? Držím palečky, aby byla snůška oplodněná. Sama jsem měla velkou radost, když můj samec bez nohy měl oplodněná vejíčka.

Pěkný den Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 10. 01. 2011 18:28
►► [28] Samec bez nohy

Dobrý den,
ke snůšce zatím nedošlo, nebo o tom aspoň nevím, ale dle okolností to vypadá, že ještě ne. Soudím tak dle toho, že papoušci oba stále tráví velmi mnoho času mimo hnízdní budku. Tu velmi pečlivě upravují v pozdních, odpoledních hodinách. Zda - li se zadaří a samice nasedne budu i nadále informovat v tomto vlákně. Výsledky však přinese až čas.
S pozdravem
L. Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 10. 01. 2011 18:36
►► [29] Samec bez nohy

Určitě dejte vědět jak to dopadlo.
Zdravi Věra :-)

autor: Věra Š. - vloženo: 10. 01. 2011 18:55
►► [30] Samec bez nohy

Ahoj vsem, je to na tech fotkach fakt pareni? To vypada jak kdyby si hrali.

Mara

autor: Marek P. - vloženo: 11. 01. 2011 18:19
►► [31] Samec bez nohy

Dobry den,
ze by si hrali na maminku a na tatinka? :D
S pozdravem Smidla.

autor: Miloš Haška - vloženo: 12. 01. 2011 10:11
►► [32] Samec bez nohy

Dobrý den všem diskutujícím.
Ano Marku, domnívám se, že jde o páření. Nenapadá mě žádná jiná činnost, která by to mohla být. Věřte mi, o hraní určitě nejde :) Pro úplnost připojím ještě pár fotografií.
Pane Haško, troufám si tvrdit, že jste to odhadl přesně :).
Znovu se omlouvám za kvalitu fotek, která je zcela nedostačující. Doufám však, že si ve fotkách každý najde své.
S pozdravem
L. Procházka

Přílohy:

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 12. 01. 2011 18:01
►► [33] Samec bez nohy

no ja jsem jeste takhle papousky parit nevidel. Ani jeden muj par nikdy takhle nepari, proto jsem si myslel ze si hrajou.
Dekuju za fotky Mara

autor: Marek P. - vloženo: 12. 01. 2011 20:34
►► [34] Samec bez nohy

Ani mne sa to nezdá, hoci ako pokus to vyzerá.Vtáci predsa pri párení sú otočený rovnakým smerom. Hlava ku hlave a nie takto. Toto som nemal možnosť vydieť ani pri žakoch, ani pri austrálii, napr Kráľovské, Rozely...Možno sa mýlim, ale neverým,že z tohoto pokusu budú oplodnené.Možno z iných pokusou, pri ktorých ste neboli, ale z toho pochybujem.Ale snaha tam určite veľká je. Lukáč

autor: Tibor Lukáč - vloženo: 13. 01. 2011 20:55
►► [35] Samec bez nohy

Dobrý den všem zúčastněným,
za to, že se jedná o páření vložím ruku do ohně. Jestli bude úspěšné říci nemohu, nejsem totiž jasnovidec. Zcela jistě se však může vyloučit, že by se jednalo o hru. Ptáci si tahle pomáhají proto, že jak je psáno výše, samec přišel o nohu a zřejmě by se na samici v ,,klasické'' póze neudržel. Takto i tedy pár vypomáhá tím, že se samci samice takhle nastavuje. O průběhu tohoto netypického páření a případně následného odchovu budu i nadále informovat v tomto vlákně.
S pozdravem
Lukáš Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 15. 01. 2011 11:59
►► [36] Samec bez nohy

Dobrý den,
podle mě je to jasné páření. Ukazovala jsem fotky kamarádovi a ten mi říkal, že takhle mu pářili neofémy. Samci utrhla nohu asi kočka a on pak pářil takhle a většinou prý měl nejméně polovinu vajíček oplodněnou. Takže si myslím, že i tady je velká šance na mladé.

Pěkný večer Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 15. 01. 2011 20:24
►► [37] Samec bez nohy

Dobrý den vážení,

jak bylo slíbeno, sezóna je definitivně za námi, a já tedy přicházím s informacemi jak dopadlo hnízdění mých arating s jednonohým samcem (viz starší příspěvky tohoto vlákna). I přes obrovskou snahu obou zúčastněných jsem se bohužel úspěšného odchovu nedočkal. Pár dvakrát nasedl a dvakrát nanesl po čtyřech vejcích. Samice se bohužel v tomto období stala natolik plachou a citlivou na jakýkoliv pohyb, či hluk v okolí, že při sebemenším vyrušení opouštěla hnízdní budku. Osobně vidím největší chybu a podíl na neúspěchu právě v tomto. Na naší zahradě se stále pohybuje velké množství sousedových koček, které nejsou krmeny a tak tráví hodně času v okolí voliéry, kde jsou internovány aratingy. V současné době si aratingy, i přes velmi nízké ranní teploty ještě užívají přímo letní odpoledne ve venkovní voliéře, doma už na ně ale čeká připravená klec. Do příští sezóny tedy budeme vstupovat s novou nadějí a já osobně s cílem zajištění větší bezpečnosti a klidu v okolí voliéry.
O dalším průběhu páření, či dalších zajímavostech budu opět informovat ve zde rozběhlém tématu.

S pozdravem
Lukáš Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 06. 10. 2011 19:33 Citovat
►► [38] Samec bez nohy

Dobry den,
mohl byste popsat zda byly vejce oplodneny? Troufam si tvrdit ze i pri sebevetsim vyrusovani by se oplozenavejce zacla aslepson vyvijet a zarodky vlivem spatne inkubace odumrely.
Preju hodne uspechu v pristi sezone.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu

autor: Miloš Haška - vloženo: 06. 10. 2011 22:34 Citovat
►► [39] Samec bez nohy

Dobrý večer pane Haško,

první snůšku nemohu okomentovat, jelikož byla vejce v době, kdy jsem je odstraňoval z budky prošláplá a tudíž vyschlá. Těžko odhadnout, jestli byla skořápka narušena již v brzké době po snesení, a tudíž neměl zárodek ani šanci se začít vyvíjet, nebo zda - li byla vejce prázdná a k poškození došlo až krátce před odebráním. Záměrně, vědom si plachosti samice jsem prováděl kontroly jen zřídka a uspokojoval mě jen počet vajec a jejich zjevná celistvost. Co naplat, tato snůška byla nevydařená, navíc se jednalo o vůbec první páření obou zmiňovaných, což na celkovém výsledku, po přičtení samcova handicapu mohlo mít také značný vliv.
Druhá snůška byla už čistá úplně.
Do nadcházející sezóny jsem si vzal předsevzetí zbavit samici jakýchkoliv podmětů, podněcujících ji k neopodstatněnému opouštění hnízda a pokusit se ji dostat před sezónou více, lidově řečeno "do pohody".
Uvidíme, jestli toto snažení přinese růže.

S pozdravem
Lukáš Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 06. 10. 2011 23:25 Citovat
►► [40] Samec bez nohy

Dobrý den,
držím pěsti, aby to příští sezónu vyšlo :) Myslíte si že samici tolik stresují kočky? U mě taky pořád kolem voliér nějaké jsou, ale samicím to vůbec nevadí. Nevšímají si jich.

Pěkný večer Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 07. 10. 2011 19:20 Citovat
►► [41] Samec bez nohy

Dobrý den Věrko,

prvořadě bych Vám rád poděkoval za podporu, každá taková slova člověka vždy potěší a posílí do další aktivity. K Vaší otázce, ano, jsem si téměř jist, že hlavním úskalím mého neúspěchu jsou právě kočky. Jak je možné se dočíst v některých z prvních příspěvků v tomto vlákně, mého samce připravily o nohu pravděpodobně právě kočky. Domnívám se, že právě proto vždy při výskytu kočky v okolí, dává o její přítomnosti hlasitě vědět celému okolí a to plaší samici z vajec. Měl jsem několikrát příležitost tuto situaci sledovat, tudíž mohu tvrdit, že to mám více méně potvrzené. Problém s kočkami a podobnými predátory se však vzhledem k faktu, že bydlím na vsi, kde je těchto živočichů na každém rohu spousta, jeví jako takřka neřešitelný. Tato zvířata tu zkrátka budou pořád. Celé situaci nepřispívá ani skutečnost, že samice je, jak může i kolega Mirek potvrdit, velmi plachá a nervózní v jakékoliv přítomnosti kohokoliv u voliéry. Bohužel ani má přítomnost není vítána. Podněty, které ji zneklidňují však nejsou jen má, či něčí jiná přítomnost, ale i různé hlasitější, či náhlé zvuky. Uznejme ale, že kdybych sousedy žádal, aby si trávu na zahradě posekali až za měsíc, že mi teď sedí papoušci na vejcích, tak by si zřejmě mysleli, že jsem spadnul z hrušky na znak. Nutno dodat, že mám velmi tolerantní sousedy, se kterými vycházím bez problémů. Nikdy dříve jsem se s takto citlivým chováním samice nesetkal. Jiné druhy jsem odchovával bez větších problémů, zádrhel nastal až u arating. Musím se přiznat, že jsem se i dostal až k myšlence na obměnu osazenstva ubikace. Dnes ale vidím v nastálé situaci spíše výzvu.
Můj cíl přes zimu tedy je, opět samici uvyknout na přítomnost lidí. Na jaře pak plánuji přebudovat a lépe zabezpečit voliéru. Zda-li se dostaví kýžený úspěch je však prozatím ve hvězdách:) .

S pozdravem
Lukáš Procházka

autor: Lukáš Procházka - vloženo: 08. 10. 2011 18:19 Citovat
►► [42] Samec bez nohy

Dobrý den Lukáši :) ,
já jsem měla takovou nervózní samici rozely penantovy. Dostala jsem ji od jednoho chovatele zadarmo a řekl mi, že mu dvě chovné sezóny neodchovala. U mě byla bojácná asi jenom dva měsíce, ale jak jsem pořád chodila do voliéry, krmila ji a mluvila na ni, tak si dost zvykla. Nakonec se samce vyvedla tři krásné mladé. Ale pak uhynula :/. Já si myslím, že se lekla, nebo vyplašila a praštila se, když na Silvestra lítala pyrotechnika. U nás byl vždycky klid, ale zrovna ten rok se u nás v ulici dost slavilo, tak petardy lítaly ostošest no :( .

Pěkný den Věra

autor: Věra Š. - vloženo: 09. 10. 2011 09:09 Citovat
Pro přidání odpovědi se musíte přihlásit.

Design: Miroslav Horák | Redakční systém vytvořilo Devtea.cz
Copyright 2005–2012 Amadina-Gouldove.com, všechna práva vyhrazena.
Použití jakýchkoliv částí těchto stránek je možné výhradně se souhlasem autorů.