Moje zebřičky už podruhé vyhodili z hnizda mlade. Poprve mely 5 mladých a 2 vyhodily, ted mely 6 mladých a jedno vyhodily. Vždycky jsem je našel uz mrtvé. Proč to zebřičky dělají a da se tomu zabranit? Marcel
| ►► [2] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Dobry vecer,
s obdobnym problemem jsem se nedavno potykal u amadin gouldovych. V prvni rade je dobre rict jaky maji vek ptaci. Tuto dadu mivaji mlade pary. Take je dobre vedet, jak dlouho byl par spolu nez zacali hnizdit, jestli slo o nove sestaveny par, nebo jestli byli ptaci treba preparovani a tak podobne.
S pozdravem Smidla.
| ►► [3] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Dobrý den,
zkusím odpovědět stručně. Obávám se, že se tomuto chování nedá nějak zabránit. Domnívám se, že je toto chování spojeno s instinktem ptáků "zbavit" se slabších jedinců. Alespoň ve svých pozorováních jsem si všiml, že povětšinou byla z hnízda vyhozena ty nejmenší a nejslabší ptáčata. I když ani tohle nebylo vždy pravidlo. Příčinou mohou být i příliš lesklé kroužky, nebo touha rodičů založit nové hnízdo, ale v těchto případech většinou vyhodí všechny mladé, nebo je přestanou krmit.
Někdy pomůže mladé stále vracet do hnízda, ale ani v tomto případě nemusíte slavit úspěch. Třeba přispějí i další chovatelé svými postřehy a názory.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart
| ►► [4] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Takze se s tím fakt nedá nic dělat? Jenom zkouset? Chtel bych zachranit vsechny mlade. A jak to ze jine páry odchovaji vsechny mladé? Marcel
| ►► [5] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Zdravím Marceli,
přesnou odpověď vám asi nikdo nedá. Je možné, že páry které lépe odchovají mladé lépe harmonizují, nebo jsou v kleci, či voliéře, kde se cítí bezpečněji, jde o klidnější pár, který méně podléhá stresu, nebo jsou prostě jen lepší rodiče. Víte, ačkoliv je to smutné, nepokládám odchov pěti mladých ze šesti za špatný výsledek. Ale pokud se chcete dobrat alespoň nějaké odpovědi, je potřeba sbírat poznatky, pozorovat, vyhodnocovat a být trpělivý tak, jak vám radil kolega Šmidla.
Hodně zdaru v chovu, zdravím M. Lifart
| ►► [6] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Dobry vecer,
urcite nema smysl sedet se zalozenyma rukama a cekat na zazrak ;) Takze:
1) Chybu hledejte v prvni rade v sobe, teprve pak az u ptaku. Proberte si co delate spatne, nebo co muzete delat spatne a co muz delat ptakum nedobre ikdyz delate secko spravne.
2) Co o ptacich vite? Jsou klidne povahy? nebo se prohaneji kde muzou? Mel jsem samce andulek ve spolecne voliere. Prisel jsem o dve samicky diky nemu nez jsem se rozhodl ho proste vyradit. jak sem ho odstranil, bezproblemove zahnizdily vsechny ostatni pary. (jen pro ilustraci)
3) Zmente budku, zmente hnizdni material, skuste trochu pozmenit krmeni, predelejte klec, vice zelenych listu, aby se mohli ptaci ukryt. Dejte jim na vyber z vice hnizdnich prostor.
Preju hodne zdaru pri reseni, apropooo, o tomhe to chovatelstvi je ;)
S pozdravem
Smidla.
| ►► [7] Zebřičky pestré vyhazujou mladé |
Zdravim, Se zalozenymi rukama se fakt nechystam sedet. Jinak bych se tu prece neptal na ten problem. Budku jsem uz zmenil, ale musel jsem se vratit k te co maji ted, jinací si ani nevšimli. Dalsi budu zkouset a uvidím no. Marcel